Sınır tabaka ayrılması nasıl oluşur?

Sınır tabakada laminer, geçişsel ve türbülanslı bölgeler dışında önemli bir olay da ayrılmadır. Sınır tabaka içerisinde katı cidarı takip etmekte olan akışkan zerreleri bazı hallerde belli bir noktadan sonra aniden cidardan uzaklaşan bir yörünge takip etmeye başlarlar. Bu durumda ayrılmanın olduğu noktanın gerisinde akışkanın genel akım yönüne zıt yönde bir hareket yaptığı da gözlenir.

Ayrılmanın baslıca nedeni sınır tabaka içindeki akışkan zerrelerinin hareketini zorlaştırıcı yöndeki basınç kuvvetleridir. Sınır tabaka içinde zaten genel akım hızından daha düşük hızla, yani küçük bir momentuma sahip olacak şekilde hareket etmekte olan akışkan partikülleri, zıt yöndeki bir basınç kuvvetinin etkisi halinde, bu kuvveti yenebilecek kadar momentuma sahip olmadıkları takdirde daha da yavaşlayarak bir yerden sonra duvardan uzaklaşacak şekildeki harekete başlarlar.

Bu tip olaylar ters basınç gradyantı halinde ortaya çıkar. Yani, sınır tabakanın oluştuğu katı cidar boyunca basınç giderek artıyorsa sonuçta muhtemelen bir ayrılma ile karşılaşılabilir.

Ayrılma olayı sınır tabakanın laminer olduğu kısmında meydana gelirse laminer ayrılma,  türbülanslı kısmında meydana gelirse türbülanslı ayrılma olarak adlandırılır.

Laminer olarak ayrılan sınır tabaka, bazı hallerde ayrılmanın ardından türbülanslı hale dönüşerek yeniden cidara yönelebilir ve türbülanslı bir sınır tabaka olarak katı cidarı takip eder. Bu gibi hallerde sınır tabakanın ayrıldığı ve yeniden cidara yapıştığı noktalar arasında kalan bölgede kapalı bir dönel akım oluşur.

Kaynak: M. Adil Yükselen, “UCK 351 – Aerodinamik Ders Notları”

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir