Silindirlerin “Konik Aşıntısı” nedir ?

Günümüz modern motorlarında, yağlama koşulları ve yağ kaliteleri iyileştirilse bile, yine de aşıntıları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamaktadır. Silindir içerisinde, değişen zor koşullarda çalışan piston ve segman grubu, iki ölü nokta arasında sürekli yön değiştirerek hareket ederler.  Pistonun Ü.Ö.N.’ye hareketlerinde, piston tepe kenarı ve segmanlar, yanma
odasına yakın bölgelerde, silindir cidarına kuru sürtünmeyle değer. Bu kuruluk, ısı ve yakıtın yoğunlaşarak kartere doğru akması ve incelmiş silindir cidarlarındaki yağ filminin sıyrılmasıyla oluşur. Bu durumda silindirler, Ü.Ö.N.’den A.Ö.N.’ye doğru gittikçe azalan bir aşıntıyla karşılaşır. Bu aşıntıya silindirlerin “Konik Aşıntısı” denir.
Kaynak: Opel, Temel Mekanik Eğitimi

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir