Sedan araçlarda mı yoksa HB araçlarda mı daha yüksek kaldırma kuvveti oluşur?

Teorik olarak aerodinamik açıdan ideal araç formu damla formudur. Araçların arka kısmındaki bagaj kapağı açı ve boyutları, ayrılma noktası açısından aerodinamik kuvvetler üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrılma alanı küçüldükçe sürüklenme azalır. Ayrılma akımının büyüklüğü aerodinamik sürüklenmeyi direkt olarak etkilerken, aracın arkasında aşağıya doğru yönlendirilmiş akış, arka aerodinamik kaldırma kuvvetini etkiler. Ayrılma alanını küçültmeye yönelik akış kontrolü çalışmaları, genellikle daha büyük sürüklenme ve kaldırmaya sebep olur.
Araçların, üstü ve altı arasındaki basınç farklı bir kaldırma kuvvetine sebep olur. Bu kuvvetin sürüş stabilitesine etkisi, aracın aerodinamik optimizasyonda önemli bir konudur. Kaldırma kuvveti, aracın merkez çizgisi üzerinde ölçülür. Aynı model ve marka aracın sedan karoserli olanının arkla kısmı 0,246lık kaldırma katsayısına maruz kalırken, hatcback olanda ise bu katsayı 0,118dir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir