Renault-Nissan, elektrikli araçlar ve Türkiye

uygulanmasını sağlayacağı için, ülkemize tarihi bir fırsat sunmaktadır.
Bursa, Renault-Nissan ortaklığının bu en son nesil araçlarının üretileceği birkaç fabrikadan biri olacaktır.
Renault-Nissan yüksek miktarlarda elektrikli otomobil imalatlarını yaygınlaştırabilmek için dünyanın birçok ülkesinde hükümetlerle, eyaletlerle, belediyelerle ve elektrik dağıtım şebekeleriyle öncü ve yenilikçi altyapı işbirliği sözleşmeleri yapmaktadır.
Bu da Türk Endüstrisine yeni ihracat ufukları açması ve yeni fırsatları yaratması açısından çok olumlu bir gelişmedir.
Bu endüstriyel atılımın yüksek performansı, ancak sıfır salınımlı araçların Türkiye’deki müşteriler tarafından kullanılabiliyor olması halinde kalıcı olacaktır.
Sıfır salınımlı araçların büyük miktarlarda Türkiye’deki müşterilerine sunulabilmesi teknolojik ve ticari açılardan ancak devlet destekleriyle başlayabilecek maliyetli bir operasyondur.
Elektrikli otomobillerin iş modelinin rantabl olabilmesi, ancak bu araçlar için gerekli alt yapının oluşturulması ve gerekli ticari kolaylıkların oluşturulması halinde mümkündür. Dolayısıyla bu otomobiller, pazara çıktıkları ilk senelerde, kaçınılmaz olarak hükümetlerin çevreye duyarlı yeni bir yaklaşımına ve desteğine muhtaçtır.
Kaynak: Oyak-Renault tarafından 12 Nisan 2010 hazırlanan “Sıfır Salınımlı Otomobillerin Türkiye’de Üretilmesi” sunumundan derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir