Recyling ya da Geri Dönüşüm

Hammadde rezervlerinin korunması için otomobil yapı­mında kullanılan materyallerin geri dönüşümü büyük bir önem kazandı. Metal malzemelerde yeniden değer­lendirme oranı yaklaşık yüzde 95’ler civarındadır. Plas­tiklerde ise yaklaşık yüzde 100’ü bulmaktadır. Alüminyum malzemenin özel bir durumu vardır. Sadece yükseltilmiş enerji ihtiyaçlı olarak üretilirse, beş kereye kadar tekrar kullanılabilir. Bu ekonomik bilanço için önemli bir kazançtır. Plastik üreti­minde az zarar veren maddeler seçilmektedir. Suda çö­zülen boyalar da artan bir şekilde kullanım alanı bul­maktadır.

Geri dönüşüm merkezlerinde, ömrü dolmuş araçların, yapı parçaları ve sıvıları gruplandırılarak geri dönüşüme su­nulmaktadır. Plastikler ve Metaller kadar izolasyon mal­zemeleri de birçok durumda aynı ürüne bile dönüştürü­lebilmektedir. Çeşitli motor, şanzıman veya amortisör yağları bile toplanarak yeniden kullanıma sunulmakta­dır.

Kaynak: Volkswagen tarafından yayımlanan “Otomobil Teknolojisinin Temelleri”(2. Baskı, Nisan 2000) kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir