Porsche 911 GT3 RS hangi özelliklere sahiptir?

Porsche 911 GT3 RS’in 4.0 litrelik motoru 911’in motor kaputunun altında görev yapan en büyük hacim anlamına geliyor. Motor sporlarından gelen tecrübelerle geliştirilmiş aracın krank mili 911 GT3 RSR yarış aracından birebir alınmış. 8250 d/d’de 500 HP güç üreten motorun 460 Nm’lik maksimum torku 5750 d/d’de elde ediliyor. Bu agresif motor, ağırlık tasarrufu için gövdesinde bolca karbon fiber kullanılmış 911’i 3.8 saniyede 100 km/h hıza ulaştırabiliyor. Aracın 0-200 km/h hızlanması 12 saniyenin altında bir sürede gerçekleşirken, maksimum 310 km/h hıza çıkabiliyor. 6 kademeli spor şanzımanla kombine edilmiş araç pist  yarışları için dizayn edilmiş. Bir aracın performans değerlerini iyileştirmenin en akıllıca yolunun ağırlık tasarrufu olduğunu bilen Porsche mühendisleri yeni 911’in koltuklarını, kaputunu ve ön tamponunu karbon fiberden imal etmiş. Aracın plastik arka camları da bu araç için performansın ne anlama geldiği hakkında ipuçları veriyor. Yakıt deposu tam doluyken 1360 kg ağırlığa sahip olan otomobilin 2.72 kg/HP’lik güç dağılımı var.

Standart olarak beyaz renkli gelen 911 GT3 RS, çift çıkışlı egzoz yapısı, vahşi kanat tasarımı ve büyük hava girişleriyle sportifliğini ön plana çıkarıyor. Aerodinamik olarak iyileştirilen gövdenin, maksimum hızda 190 kg’lık yere bastırma kuvveti oluşturması etkileyici bir diğer yönü…

Kaynak: Haziran 2011 Arabam.com e-dergi’den derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir