Otomobillerdeki telematik uygulamalar

Bilindiği üzere iletişim alanındaki hızlı gelişmeler, otomotiv sektörüne de aynı oranda yaşanmaktadır. Araçlar üzerine yapılan tüm çalışmalar, bilgiye erişimin ve iletişimin mümkün olduğu kadar kolay olması ve insan-araç etkileşiminin olabildiğince kullanışlı bir duruma getirilmesi içindir.
Otomobillerdeki telematik uygulamalar; yarı iletken, iletişim, sürücü arayüzü, akıllı cihazlar, bilgisayar teknolojileri ile ITS (akıllı ulaşım sistemleri) ve dijital teknolojilerin sentezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomotiv sektöründeki birçok konu bu bileşenlerin ortak kullanımı ile yani telematik ile çözülmektedir. Sistemde; iki yönlü haberleşme, yer bulma teknolojisi ve otomobilin elektronik birimleri ile arayüzü sağlayan kontrol birimleri olması gereken teknolojilerdir.
Telematik sistemler ve uygulamalar; herhangi bir kaza anında araçta varsa hava yastıkları ateşlenmesinde merkezi bir çağrı birimine bilgi ulaştırılması, çalınan bir aracın takip edilmesi, konumunun belirlenme özelliği, kapısı kilitlenmiş bir otomobilin merkezden kapısının açılması, en yakındaki otomatik para çekme makinesini, internet bankacılığı, finansal veriler, sesli e-posta, yolda rehberlik hizmetleri, hava durumu, trafik haberleri, müzik, bilgisayar oyunları, film vb. gibi başlıca alanları sunulabilir.
Özetlemek gerekirse telematik uygulamalar; trafik bilgisi, yol bilgisi ve bunun gibi sürücü için önemli bilgileri sunar. Telematik sisteme sahip bir otomobil; anteni, alıcısı, verici olan kablosuz bir iletişim aracı olarak görülebilir. Örneğin sürücü ön koltukta en yakındaki eczanenin nerede olduğunu sorup öğrenirken, çocuğu da arka koltukta bir bilgisayar oyununu seyredebilecek. Bu teknoloji sürücüye otomobilini kullanırken, dünyanın geri kalanıyla da her an iletişim içinde olması imkanını sağlayacak.
 
Konuyla ilgili temel kavramlar:
Telematik: Telekomünikasyon ile enformasyon kelimelerinden türetilen bir kelimedir. Bu servis; trafik ile ilgili bilgileri ve aracın hedefine en kolay şekilde ulaşması için yararlı bilgileri verir. Telematik teknolojisi şu anda lüks otomobillerde yaygın olarak kullanılmasına karşılık; kablosuz haberleşme sektörü, yarı iletken sektörü ve yayın sektöründeki hızlı ilerlemeler ve dolayısı ile maliyetlerin düşmesi ile beraber tüm araçlara yaygınlaşacaktır.
ITS (Akıllı/Uzman/Zeki Ulaşım Sistemi): Akıllı/Uzman/Zeki ulaşım sistemi (orijinal ifadesiyle Intelligent Transportation Systems – ITS);alt sistemlerden oluşan bir sistemdir. Bu sistem; dört saç ayağı üzerinde durmaktadır. Bu saç ayakları; ulaşım koordinasyon merkezi, yolcular (seyahat eden şahıslar), taşıtlar ve yollardaki düzenlemelerden oluşmaktadır.ITS uygulamaları, trafik kazalarını azaltır ve yaya güvenliğini arttırır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir