Otomobillerde kullanılan hava filtreleri

Hava emiş sisteminin amacı, motora gönderilecek havanın filtre edilmesi, ayarlanması ve ölçülmesidir. Hava filtresi tarafından temizlenen hava, değişken hacimlerde emme manifoldunun içerisine gelir. Burada ilgili silindirlere giren havanın miktarı gaz kelebeği açıklığının ve motor devrinin bir fonksiyonudur. Hava hızı; manifold konfigürasyonuna, hava filtresi durumuna ve varsa turbo ve kompresör sistemlerine bağlı olarak arttırılabilir. Nihayetinde bu durumda motorun volümetrik verimini arttırır.

Motorlarda dolgu değişiminin gerektiği şekilde sağlanması, silindire alınan taze dolgunun ve silindirden atılan yanma gazlarının miktarını etkiler. Silindire taze dolgunun alınmasında, servis ve ayar yönünden önem taşıyan hususlar, hava filtresinin minimum basınç kaybıyla görevini yapması ve supapların boşluk ayarlarının üreticisinin önerdiği mertebede bulunmasıdır.

Hava emme ağzı, filtre haznesi boyun uzunluğu ve filtreye bağlantısı, hava akış tekniğine uygun tasarlanmalı, sistem titreşim açısından incelenmeli, hava filtresi haznesi mümkün olduğunca büyük tutulmalıdır.

Hava filtresini; bakımı/bakımsızlığı, volümetrik verime etkisi, emme sisteminden kaynaklanan gürültü oluşumu, yapım metodu (kağıt elemanlı, metalik örgülü, yağ banyolu, santrifüj) ve araç gereksinimine göre değerlendirmenizin yararlı olacağını düşünüyorum. Okuyucularıma Heinz Heislerin 1999 basımlı “Vehicle and Engine Technology”kitabının 606 – 609 sayfaları arasındaki bölümü okumanızı tavsiye ederim.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir