Otomatik şanzımanlarda kullanılan kavramalar

Kavramalar, motor torkunu ara mile iletmek için tork kovertörü planet dişlilere bağlar ve tork aktarımını kesmek için tork kovertörünü planet dişlilerinden ayırır. Bu amaçla değişik sıralamada dizilmiş bazı disk ve pleytlerden oluşan yağlı çok diskli kavramalar kullanılmaktadır.
Çalışması:
Kavramaları devreye sokmak ve çıkarmak için hidrolik basınç kullanılır.  
Çelik disk ve balata diski üzerine içerisinde geri getirme yayı bulunan piston kompleksi gelmektedir.
Hidrolik kontrol ünitesinden gelen hidrolik basınçla balata diskle çelik diskleri birbirine yaklaştırarak giriş milinden alınan diskin hareketi çelik disk vasıtasıyla kavrama gövdesine verilir. Bu gövde planet gurubundaki elemanı harekete geçirir. Yani tahrik elemanı olur.
Hidrolik kontrol ünitesi tarafından hidrolik basıncı kesildiğinde piston geri getirme yayı vasıtasıyla çelik diskle balata disk arasındaki baskı ortadan kalkar. Balata disk dönmeye devam ederken çelik diskin bağlı olduğu kompanent hareketsiz kalır.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir