Otomatik şanzımanın dağıtılması v

Şanzımanın bütün işlerinde montaj parçalarının ve aletlerinin titizlikle temiz olmasını sağlayın. Şanzımandaki fonksiyon arızalarına genelde kir ve yabancı maddeler sebep olmaktadır. 
Şanzıman parçalarını temizlemek için “İlgili aracın atölye el kitabında belirtilen aletleri kullanın.
Şanzımanı dağıttıktan sonra sökülmüş parçaları temizleyin. Aşınma ve hasar kontrolü yapın. Eğer dağıttıktan sonra arızalı bir sızdırmazlık keçesi bulunursa, yuvalarda ve sızdırmazlık yüzeylerinde yabancı maddeler, çapak teşekkülü veya hasar olup olmadığını araştırın.
Eğer yağ boşaltırken metal çapaklar bulunursa, şanzımanı tamamen dağıtın ve temizleyin. 
Yüzen parçaların yağın içine girebileceği bir arıza varsa (yatak veya dişlinin aşınması, debriyajın yanması gibi) o zaman supap gövdesi yıkanmak üzere dağıtılmalıdır. Burada çok dikkatli olunmalıdır, çünkü valf gövdesinin iç parçaları tek parça olarak temin edilemez. Bilhassa piston sızdırmazlık halkalarına ve yaylara zarar vermeyin, kamaları kaybetmeyin.
Elektro hidrolik basınç regülatörü tek olarak satılmıyor ve arıza durumunda valf gövdesi ile birlikte (komple) değiştirilir.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir