Otomatik şanzıman yağ pompası

Yağ pompası, yağın tork konvertöre gönderilmesi, planet dişli grubunun yağlanması ve hidrolik kontrol sistemine çalışma basıncının sağlanması amacıyla dizayn edilmiştir. Yağ pompası tahrik dişlisi, tork konvertör pompa üzerinden daima motordan hareket almaktadır.
Düz şanzımanlı bir aracın aküsü bittiği zaman, araç çekilerek (vurdurularak) çalıştırılabilir. Ancak bu metot otomatik şanzımanlı araca uygulanamaz. Çünkü çıkış mili araç itildiğinde dönse bile, yağ pompası hidrolik kontrol sistemine çalışma basıncını sağlayamaz. Sonuç olarak, planet dişli grubu çalışma basıncı alamaz. Böylece vites kolu “D” konumuna alınsa bile, planet dişlileri “N” konumunda kalırlar, böylece krank mili dönmez.
Önemli Not: Araç hareket halinde iken motor çalışmaz ise, otomatik şanzımanın yağ pompası da çalışmaz. Bunun anlamı şanzımana hidrolik kontrol yağı gönderilmeyecektir. Böylece eğer araç yüksek hızda veya uzun bir mesafe çekilirse, şanzımanın çalışan değişik parçalarını kaplayan koruyucu yağ filmi kaybolacaktır ve şanzıman parçaları hasar görecektir. Bu nedenle, araç modellere göre değişik hız ve kilometrede kullanıcı el kitaplarında belirtilen kurallar dairesinde çekilebilir.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir