Organik Ulaşımda Otopark Yönetiminin Yeri

Organik ulaşım kapsamında yapılacak düzenlemeler, kentlilerin erişilebilirlik problemini ortadan kaldırmaktadır. Bu yaklaşımda araçların oluşturduğu trafik problemi, araçlar için ayrılacak otopark alanları için çözüm aramak yerine sistemin bütünü için sürdürülebilir sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu sistemdeki temel kabul; insan hareketliliğinin arttırılması ve herkese erişilebilir alternatiflerin sunulmasıdır. Organik ulaşım otomobil sayısının minimuma indirildiği organik yaşam birimlerinden oluşmaktadır. Kentin ehliyet sahibi ve otomobil sahibi bireylerine sağlanan otopark yerleri önceliği için harcanan çabalar yerine erişilebilirlik ve otopark yönetimi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bu çabaların ekonomik karşılığı ve yatırım öncelikleri analiz edilmektedir.

Ulaşım yatırımlarında ehliyeti olmayanlar ve otomobil kullanmayanlar toplumun yaklaşık %70’ini oluşturmasına rağmen, otomobil kullanan yaklaşık %20’lik kesim için yapılan yatırımlar dengeyi bozmaktadır. Bu durumu tersine çevirmek için bir tutum değişimi gerekmektedir. Şehir her türlü ulaşım türüne olanak sağlamalı ama bununla birlikte paradigmayı değiştirmek için organik ulaşım yaklaşımını hayata geçirmek önerilmektedir.

Not: Orijinal kaynakta verilen değerlere düzeltme yapılmıştır. A. Demir

Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Kevser ÜSTÜNDAĞ, “Organik Ulaşım Yaklaşımı” 3. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu Bildiri ve Sunum Kitabı, 2013.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir