Optik emisyon sensörü

Optik sensörler, yüksek seçicilik ve yüksek hız özelliklerinden dolayı çalışan motorda egzoz gazı konsantrasyonun ölçülmesine olanak sağlar. Bu dedektörüler, tipik olarak kızıl ötesi dalga boyunda çalışırlar ve karbon oksitlerin ve yanmamış hidrokarbonların analizi için kullanılırlar. Egzoz gaz analizi için optik detektörler zor çevresel şartlar ve organik bileşikli parça kalıntılarından dolayı henüz kullanılmamaktadır.
Si, Ge, GaAs ve onların bileşenleri gibi konvansiyonel yarı iletken maddelerin fiziksel ve mekanik özellikleri yüksek sıcaklıkta kaybolmaktadır. Galyum nitrit (Ga N) ve alaşımlarının yüksek sıcaklığa dayanımları ve kendine özgü sağlamlıkları, kritik termal şartlar (T >550 ºC ) ve olumsuz çevre koşullarında sensör olarak görev yapmasına olanak sağlamaktadır. UV dedektörüler için hızlı cevap verme, sadelik, küçük boyut gibi özelliklerinden dolayı metal yarı iletken metal fotodedektörler iyi bir seçimdir.  
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir