Neden otomatik şanzıman/vites tercih ediliyor?

Sürücüyü sürekli debriyaja basıp vites değiştirme derdinden kurtaran otomatik şanzımanlı/vitesli otomobiller, Türkiye’de son dönemlere kadar Avrupa ülkelerinin aksine beklenen talebi görmedi.

Öyle ki Türkiye’ye gelen otomatik vitesli araçlar, çoğu zaman “otomatik vites bayan işi” diye düşünülmesi ya da alışkanlıklardan vazgeçilememesi gibi gerekçelerle ilgi görmüyor, bu tür otomobiller uzun süre ikinci el galerilerinde müşteri bekliyordu. Oysa son yıllarda otomotiv teknolojisinde, özellikle de otomatik şanzıman üretiminde yaşanan büyük teknolojik yenilikler, Türkiye’de adeta sürücülerin tabu gibi gördüğü “otomatik vitesli araç tercih edilmez” ön yargısını kırdı.

Daha önce Türkiye’de otomobillerde tercih edilmeyen otomatik vitese artık kullanıcılar, marka ve modeline göre 4 ila 6 bin lira arasında daha fazla ödeyerek sahip olabiliyor. Hatta otomatik vitesli ve dizel otomobil almak isteyen müşteriler, bazı marka ve modellerde halen 4-5 ay kuyrukta bekliyor.

Mercedes başta olmak üzere bazı lüks otomobil markaları ise Türkiye’de, özel siparişler dışında manuel vitesli otomobil satışına çoktan son verdi.

Neden otomatik şanzıman?

Bu artışta en önemli etken kuşkusuz, otomatik şanzıman teknolojisinin çok üst noktalara ulaşmış olması. Artık yeni model otomatik şanzımanlı araçlar hem sürüşü daha konforlu hale getiriyor hem de manuel şanzıman kadar seri bir sürüş keyfi sunuyor.

Artan trafik yoğunluğunda özellikle büyükşehirlerdeki sürücüler, otomatik şanzımanı tercih ediyor. Sorunsuz otomobil kullanmak isteyen kadınların trafiğe artık daha fazla çıkmaya başlaması da bir başka etken.

Ayrıca bu şanzımana sahip araçlar, manuelle rekabetçi yakıt tüketimlerine imza atıyor.

Sürücüye sağladığı konfor nedeniyle otomatik şanzımanlı araçlara olan ilgi artarak devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: AA’dan alıntılananHaber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Neden otomatik vites tercih ediliyor?” haberinden alınmıştır (25/08/2011).

 

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir