Neden farklı otomotiv firmaları araçlarda ortak platform kullanır?

Ürün gamı yönetimi konusunda otomobil sanayinde uygulanmakta ve gelişmekte olan eğilim, platformların birleştirilmesidir. Platform tanımı konusunda bir uzlaşma olmamasına karşın platformu; “müşterinin algılamadığı kısımlar“olarak tanımlamak mümkündür. Bu yöntemle tasarım maliyetlerinden üretim maliyetlerine kadar azalma sağlanmaktadır. Farklı görünen, ancak temeli aynı olan ürünlerin pazara sunum süreleri de azalmaktadır. Buna paralel olarak müşteri, ürünlerdeki aynılığı algılamadığı için müşteri memnuniyeti açısından da bir sorun çıkmamaktadır. Özellikle küreselleşme sürecinde üretici firmaların birleşerek firma sayısının azaltılması yanında yoğun rekabet ortak platform kullanımını da yaygınlaştırmaktadır. Birleşen firmalarda ortak araştırma geliştirme ile üretilen platformlar bu firmaların dünya üzerindeki çeşitli tesislerinde farklı modellerin üretimi için kullanılmaktadır. Örneğin Volvo S40 ile Ford Focusun aynı platforma kardeşi olması gibi
Ortak platform kullanımında bir çok firmada önemli çalışmalar söz konusudur. Önümüzdeki 10-15 yılda, araçların temel mimarisinde ve teknolojisinde fazla bir değişiklik beklenmemektedir. Otomobiller çelik saçtan yapılmış bir gövde ve içten yanmalı motordan oluşmaya devam edecektir. Her alanda iyileştirmeye devam edilecek, fakat alt sistem ve parçalarda daha çok değişiklik yapılacaktır. Bu yüzden araştırma-geliştirme ve üretim yapısı konularında yatırım yapılması gerekecektir. Alt sistemlerde, parçalarda ve şimdiden gelişmiş olan parça sanayisinde dünya çapında bir güç birliğine gidilecektir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir