Nasıl etkin ve yetkin teknik eleman olunur?

Mühendislik ve Mimarlık öğrencilerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak ve iş hayatı konusunda tecrübe paylaşımı sağlamak amacıyla TEKDER yönetim kurulu üyeleri İKEV’in Bahçelievler yurdunda öğrencilerle bir araya geldi. Etkinliğe farklı alanlarda okumakta olan hazırlık sınıfından 3. sınıfa kadar 20’ye yakın öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Faaliyet sırasında kendi mesleklerinin tanıtımını yapan Tekder temsilcileri öğrencilerin merak ettikleri soruları da cevaplandırdı.

Teknik Elemanlar Derneği Meslek Komisyonunun gerçekleştirdiği faaliyete birçok disiplinden öğrenci katıldı. Sadece mezunlara değil aynı zamanda geleceğin mühendis ve mimarlarına da faaliyetler yaptıklarını belirten dernek yöneticileri “Geleceğin medeniyet mimarları günümüz öğrencileriyle birlikte ‘Nasıl bir medeniyet tasavvuru kurulması gerekir ve nasıl yetkin bir teknik eleman olunur’ sorularına cevap aradık” diye belirttiler. Öğretim sisteminin bir öğrenciyi sadece mesleki olarak besleyebileceği fakat “manevi konularda” yetersiz kalacağını ve bu eksiklikler için okumanın, araştırmanın gerektiğini belirten dernek yöneticileri sık sık bu eksikliklerin giderilmesi için faaliyetlerde bulunduklarını belirttiler. Faaliyetlerde öğrencileri de aralarında görmekten memnuniyet duyacaklarını aktardılar.

Öğrencilik dönemiyle iş hayatını kıyaslayan TEKDER Yönetim Kurulu Üyeleri “Üniversitede literatür eğitimi verilirken öğrenciler sosyal alanda yalnız kalıyorlar. Başarılı bir staj dönemi geçirmeyen ve aktif olarak bir STK’ da faaliyette bulunmayan öğrenciler iş hayatına atıldıklarında kabuklarını kırmakta zorlanıyorlar. Halbuki iş hayatında sosyal, iletişimi güçlü ve sorumluluk alabilen mühendisler tercih ediliyor. Bu vasıflar üniversitelerde bir yere kadar verilebilir. Gerisi öğrenciye kalıyor” şeklinde görüş bildirdiler.

Öğrencilerin okulda verilen eğitimin yanı sıra sosyal gelişimlerinin sağlanması ve sektör hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiği belirtildi. Bu hususta TEKDER’in devreye girerek öğrencilere staj yeri ayarladığı, mesleklere göre ihtisaslaşmayı sağlayacak teknik gezileri düzenlediği, tanınmış ve lider meslektaşlarla söyleşiler ve paneller yaptığı belirtildi. Ayrıca öğrencilerin mesleki gelişimine katkı sağlamak ve eğitimlerini desteklemek için TEKDER bünyesinde verilen eğitimlerden bahsedildi. Konu hakkında yakın gelecekte ek kurslar açılacağı belirtilerek en kısa zamanda mesleki uzmanlıklara göre katılımların gerçekleşeceği buluşmalar için sözleşilerek toplantı sonra erdi.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir