Motosikletler yan yatsa da neden düşmez?

Motosikletler, yarış sırasında viraj alırken 45 derece, bazen 60 derece yana yatabiliyor. Buna karşın araç kaymıyor veya savrulup kaza yapmıyor. Motosikletler, virajlarda nasıl bu kadar yan yatabiliyor? Bunun nedeni lastiklerinin özel tasarımı mı?

Bu sorunun yanıtı şu şekildedir. Viraj alırken bir motosiklet hem merkezkaç kuvvetine bağlı olarak dışarı doğru, hem de yerçekimine bağlı olarak aşağı doğru çekilir. Motosiklet ve sürücüsü, viraja dik olarak girerse merkezkaç kuvveti motosikleti dışarı doğru savurur ve sürücü aracın üzerinde tutunamaz. Ancak motosiklet çok fazla yan yatarsa yerçekimi aracı yere doğru çeker ve lastikler kavrama yeteneğini yitirir. Bu durumda sürücüsü de araçta daha fazla tutunamaz ve araçla birlikte düşer.

Eğer motosiklet viraja optimum bir açı ile girerse bu iki kuvvet motosikletin kütlesini lastiklerin piste değdiği temas noktalarından dışarı ve aşağı doğru iter.

Otomobil lastikleri dik sürüş için tasarlanmıştır. O nedenle kesitleri kare şeklindedir; ayrıca tırtılları, yan kısımlarında değil, tepe kısmındadır. Oysa bir motosiklet lastiğinin kesiti yuvarlaktır ve tırtılları yanlara doğru uzanır. Böylece motosiklet virajlarda yan yatsa bile lastikler yolu tutmaya devam eder.

Kaynak: New Scientist , “Neden motosiklet yan yatsa da düşmez!”, Tercüme: Cumhuriyet Bilim Teknik, (Alıntı zamanı: 24/08/2011).

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir