Motor yağının değiştirilmesi

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Çalışma alanını hazırlayın: Başlamadan önce, dökülen yağı silmeniz gerekir. Motordan boşaltacağınız tüm yağı tutacak kadar geniş bir kap bulundurmalısınız ve daha sonra motora doldurmak için yeterli miktarda doğru tip yeni yağınız olmalıdır. Bazı araçlarda, motorun üst kısmındaki doldurma kapağı çıkarılırsa motor daha kolay bir şekilde boşalacaktır, bu nedenle araç kaldırılmadan önce bunu yapın.
Tahliye tapasını ve sökme aletini tanımlayın: Parçaların yerlerinden tam olarak emin değilseniz, parçaları tespit etmenize ve tanımlamanıza yardımcı olması için daima servis/atölye kitabını kullanın. Yağ tahliye tapası, motordaki tüm yağı tutan yağ karterinin altında bulunur. Bazı motorlarda iki tahliye tapası vardır, bunlar ayrı karter alanlarını boşaltır. Cıvata başının hasar görme olasılığını en aza indirmek amacıyla, tahliye cıvatasını sökmek ve değiştirmek için lokma anahtara ihtiyacınız olacaktır. Şanzıman tahliye tapasını yanlışlıkla sökmemek için çok dikkatli olun.

Tahliye tapasını sökün ve kontrol edin: Tahliye tapasını söktüğünüzde, karter tapası contasını cıvatadan ayırın ve dişleri temizleyin. Dişler hasar görürse, cıvatanın değiştirilmesi gerekebilir. Cıvataya katı metal parçacık sıkışıp sıkışmadığına bakın ve bunları yetkili kişiye bildirin. Bunlar, motorda teşhis edilmeyen bir sorunu gösterebilir

Yağı boşaltın: Yağ sıcakken motordan daha verimli bir şekilde boşalacaktır, bu nedenle boşaltmadan önce motoru birkaç dakika çalıştırın. Ancak yağ sıcaksa, sizi yakabilir, bu nedenle, yağın elinize dökülmemesi için tapayı sökerken çok dikkatli olun. Motor yağı soğuksa, boşalması daha uzun sürecektir veya yeni yağa, motorun iç yüzeylerine yapışan artık yağ bulaşacaktır.

Boşaltılan yağı güvenli bir şekilde imha edin: Yağ sıcaksa, özellikle üzerinize dökmemeye ekstra özen gösterin. Yağı, boşaltma kabından doldurma kabına boşaltırken, kabın dibinde metal parçacık kalıp kalmadığına tekrar bakın.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir