Motor kontrol lambasının (Arıza gösterge lambasının) (MIL ya da engine check lamp) görevleri ve fonksiyonları

Bir arıza oluştuğunda MIL arıza algılandığı sürece yanık kalır ve tekrar normal şartlara dönüldüğün de söner ve ECM hafızasına kaydedilen bir Arıza Teşhis Kodu (DTC) bırakır. Devreler devamlılık, kısa devre ve bazı durumlarda normal parametre aralığı için izlenirler. Arıza Gösterge Lambası (MIL) birçok emisyon denetim ve bakım programlarında emisyon denetmenine motor kontrol/emisyon sisteminin normal çalışıp çalışmadığını görsel olarak çabucak belirlemesine imkan tanıyan bir görsel kontrol unsurudur.

MIL’in aşağıdaki fonksiyonları vardır:

  • Sürücüye aracın emisyon seviyesini etkileyen bir arızanın olduğunu ve aracın en kısa zamanda servise götürülmesi gerektiğini haber verir.
  • Bir ampul ve sistem kontrolü olarak, kontak anahtarı “ON” (AÇIK) konuma getirildiğinde motor çalışmazken “AÇIK” (yanık) konuma ve motor çalıştırıldığında, MIL “KAPALI” (sönük) konuma gelir.

Motor çalıştığı sırada, sürüş veya emisyon problemiyle nedeniyle bir arızadan şüphelenildiğinde MIL “YANIK” kaldığında, bir güç aktarma arıza teşhis sistemi kontrolü yapılmalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. KENAN ERDOĞAN dedi ki:

    GÜNAYDIN ABDULLAH BEY BENİM 92 A KASA 8 VALF ÇOK NOKTA ENJEKSİYONLU LPG OPEL VECTRA ARACIM VAR SORUNUM ARACIM GEÇENLERDE MEMLEKETE GİDERKEN BİRAZ HIZLI KULLANDIM DEVİR SAATİ 45 BİNDE YAKLAŞIK 210 KM YOL GİTTİM BİR SAAT SONRA ARACIMDA ARAÇ ARIZA LAMBASI YANDI VE ARACA ANİ GAZA BASMALAR DA ARIZA LAMBASI TEKRAR YANIYOR BİRDE ARACIM LPG ŞEHİR İÇİ 11O TL İLE 210 km GİDİYOR ARACIN TÜPÜNÜ YENİ TAKTIRDIM TOMESOTTO MARKA AYARLARININ NORMAL OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR İNANMAYIP BİRKAÇ YERE DAHA BAKTIRDIM VE ARACIN AYARLARININ İYİ OLDUĞUNU VE DEĞİŞTİRMEMEM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİLER ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER KENAN ERDOĞAN ANKARA

  2. Nurettin dedi ki:

    HAYIRLI GÜNLER Bende daewoo matiz 2002 0.8 araç var aracı aldığımdan beri göstergedeki bir lamba sürekli yanıyor ( CECH) aracı çalıştırdığımda bazan sönüyor sonra seyir halinde iken vites küçültürken,frene bastığımda araç istop ediyor. Seyir halinde iken bazan araç birden yavaşlıyor gaz yemiyor. Bu lamba yandığında araç ilk çalıştırdığımda ayağımı gazdan çektiğimde hemen motor istop ediyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir