Mini otomobil mi, küçük otomobil mi?

Mini sınıf ve küçük sınıfa ait modeller şehir trafiğinde rahatlık sağladıklarından tercih ediliyor. Hal böyle olunca da boyutlar büyük önem kazanıyor. Bu konuyu açıklık getirmek için Suzuki’nin iki küçüğüne göz atmak gerekir. Alto da Splash da makul boyutlarıyla her park alanına sığabiliyor. Fakat iç mekan özelliklerinde daha yüksek tavanıyla Splash belirgin şekilde öne geçiyor. Otomobilin baş mesafesi gerçekten çok geniş. Alto, daha basit tasarlanmış kokpite ve zayıf sayılabilecek donanıma sahip. Onunla karşılaştırıldığında Splash çok daha olgun kalıyor. Bu durum hem kokpitteki kumandalardan hem de bagaj kapağının, kapaktaki düğmeyle de açılabilmesi (Alto’nun bagaj kapağı içerden ya da anahtarla açılabiliyor) gibi özelliklerle ortaya çıkıyor. Tabii Alto’nun sağ camının sadece kapı içinden açılabiliyor oluşu da ayrı bir sorun olarak göze çarpıyor. Alto sadece 1,0 litrelik motorla satılırken Splash için 1,2 litrelik benzinli motorun yanında dizel motor seçeneği de sunuluyor. Ama bundan daha önemlisi Alto için otomatik şanzıman seçenekler arasına eklenmiş. Pek çok kullanıcı için otomatik şanzıman motor seçeneklerinden daha önemli. İki otomobilin sürüş sırasında bıraktıkları hisler ele alındığındaysa iki otomobilin de şehir hayatında kullanışlı ve yoruculuktan uzak olduğu anlaşılıyor. Süspansiyon konforları yeterli ve virajlarda da yeterince güvenli.
Kaynak: Yalın Gülmez’in Auto Motor & Sport’da 07/2010 tarihinde yayımlanan “Kardeş Kavgaları” konulu yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir