Mevcut araçların yüzde 100 sıkıştırmış doğalgazla çalıştırılmasına yönelik nelere dikkat edilmeli…

Dünyada ve Ülkemizde çevre dostu doğalgazlı vasıtalar, petrol türevi yakıt kullanan vasıtaların en önemli alternatifi olabilir. Sıkıştırmış Doğalgaz (SDG)’lı vasıtaların desteklenmesini gerektiren en önemli nedenler; ekonomiklik, çevre dostu ve insan sağlığına uygunluğudur. Doğalgaza dönüşüm standartlara uygun olarak yapıldığı takdirde, güvenlik ve teknik açıdan bir mahzurun olmadığı bilinen bir gerçektir. Teknolojik açıdan bakıldığında, mevcut vasıtaların yakıt kullanmak için doğalgazı tercih etmeleri beraberinde bazı önlemlerin alınmasını gerektirir.

Taşıtların doğalgaza çevrimi tamamen bir mühendislik uygulaması ve eğitimidir. Dönüşüm uygulaması yapılırken mutlaka malzeme, eğitim ve personel standartlarının önceden belirlenmesi gerekir. SDG’li vasıtalarda uygulanacak fiyatlandırma politikası; vergi kaybına yol açmadan, sektörü serbest piyasa şartlarında rekabete açacak şekilde olmalıdır.

Kaynak: Yaşar Yetişken, İsmail Ekmekçi, “Alternatif Yakıt Sistemleri Yönüyle Ulaşımda Doğalgaz Kullanımı”, topluulasimhaftasi.com, 2011.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir