Metrobüs uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Demir, İBB’nin toplu taşımaya yönelik çözümlerinden biri olan metrobüs uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu uygulama doğru bir uygulama mıdır? Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler. T. D.

Sayın Okurum,

Şehirlerde önemli olan bireysel taşımacılıktan ziyade toplu taşımadır. Çünkü yapılan bir araştırmada özel otomobillerin İstanbul’un yollarını kullanım payı %69 iken taşımadaki payları ise %31’dir. İETT otobüslerinin yolları kullanım oranı %3 olmasına rağmen, taşımadaki payları ise %22’dir. Bu açıklama aslında birçok şeyi açıklıyor. Yani üzerinde çalışılacak konu kısa ve orta vadede otobüslerin akış hızını arttıracak düzenlemelerden ve uygulamalardan geçiyor. Bunun en güzel ve farklı uygulamalarından biri de hiç şüphesiz metrobüs uygulaması. Konu hakkında epey şey yazılıyor ve söyleniyor. Benim kanaatime göre metrobüs çalışması ve uygulaması kısa vadeli projeksiyonla doğru bir yöntem. Yaygınlaştırılması kısa vadede kesinlikle yarar getirecek. Çünkü metrobüs, trafik yoğunluğu olan bölgelere kolay, düşük maliyetli ve konforlu bir çözüm getirmektedir. Ancak buraya şu notu düşmemiz gerekiyor. Dünyada büyük kentlerde lastik tekerlekli sistemler yavaş yavaş ömrünü doldurmak üzere. İstanbul için de bundan sonraki aşama etkin raylı sistem ağı olmalı. Onun için de ön koşulları hazırlanmış güzergah olması münasebetiyle metrobüs güzergahları çok iyi bir potansiyel olarak ortada duruyor. Ancak yolculuklar yoğun taleple yapılmaktadır. Bu yolcu talebi medeniyetimiz dinamiklerine uygun olarak yönetilmeli.

Sözün özü: Metrobüs kısa vadede İstanbul’un yolculuk taleplerine hem konforlu hem de etkin cevap verebilecek bir çözümdür. Ancak bundan sonraki adım İstanbul’un yeraltı ve yerüstü raylı sistem ağını kurmak, geliştirmek ve diğer ulaşım imkanlarına entegre etmek gerekir. Çünkü raylı sistem, hem daha çevreci hem de daha büyük yolcu taşıma potansiyeline sahiptir. Şu anda metrebüsteki yoğun yolcu talebi, insanların onurunu zedelemeyecek ve medeniyetimizin dinamiklerine uygun olacak şekilde yönetilmelidir.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir