Mercedes CLde kullanılan PARKTRONIC sistemi nedir ve nasıl çalışır?

PARKTRONIC ultrasonik sensörlü elektronik bir park yardımıdır ve araç sürücüsüne park ederken şu şekilde destek sağlar:

·

Aracınız ile engel arasındaki mesafeyi gösteren gösterge aracılığıyla

·

Bir engele yaklaştığınızda sesli ikaz aracılığıyla.

Otomatik Şanzımanlı Araçlarda Sistem Nasıl Çalışır?

Kontağı açtığınızda, elektrikli el frenini çözdüğünüzde ve motoru çalıştırıp otomatik şanzımanı D, R veya N pozisyonuna aldığınızda PARKTRONIC otomatik olarak aktifleştirilir.

18 km/hnin üzerindeki hızlarda PARKTRONIC otomatik olarak devreden çıkar. Daha düşük bir hızda PARKTRONIC tekrar açılır. Otomatik şanzımanı P pozisyonuna aldığınızda veya aracı elektrikli el freni ile emniyete alıp motoru durdurduğunuzda PARKTRONIC kapatılır. PARKTRONIC, ön tampondaki altı adet ve arka tampondaki dört adet sensör ile aracınızın çevresini kontrol etmektedir.

 

Kaza tehlikesi: PARKTRONIC sadece yardımcı bir araçtır ve büyük ihtimalle bütün engelleri algılamaz. Sizin dikkatinizin yerini alamaz. Emniyet için sorumluluk daima size aittir ve bu nedenle park ederken veya manevra yaparken yakın çevrenize dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kendinizi ve başkalarını tehlikeye sokarsınız.

 

Yaralanma tehlikesi: Manevra alanında herhangi bir kişi veya hayvanın bulunmadığından emin olun. Aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.

Önemli Uyarılar: Park ederken sensörlerin alt veya üst tarafında kalan objelere özellikle dikkat edin, örneğin çiçek saksıları veya römork çeki kolları. PARKTRONIC bu tür objeleri yakın bir mesafeden algılayamaz. Aksi takdirde araca veya bu objelere hasar verebilirsiniz.

Kamyonların hava basınçlı frenleri, kompresörler veya otomatik yıkama makineleri gibi ultrasonik dalga kaynakları, PARKTRONICin çalışmasını olumsuz şekilde etkileyebilir.

Sensörler kirden, buzdan veya kardan temizlenmiş olmalıdır. Aksi takdirde doğru bir şekilde çalışmayabilirler. Sensörleri çizmeden veya onlara hasar vermeden düzenli olarak temizleyin.

İkaz göstergeleri: İkaz göstergeleri tampon ile engel arasındaki mesafeyi gösterir. Ön alan için olan ikaz göstergesi kombine göstergededir. Arka alan için olan ikaz göstergesi arkada, tavandadır.

Kaynak: Mercedes CL İşletme Talimatı

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir