Mekanik ve otomatik otopark sistemleri neden tercih edilmektedir?

Otomatik park sistemleri özellikle, konvansiyonel yöntemlerle ihtiyaç duyulan park alanlarının oluşturulamadığı veya bunların kullanılması sonucunda kullanıcı konforunu olumsuz yönde etkileyecek sonuçların doğması halinde düşünülmesi gereken bir uygulama türüdür.

Bu nedenle otomatik park sistemlerinin kullanıldığı alanlar genellikle, şehir içindeki yerleşim ve iş alanları ile otellerin bulunduğu yerler olarak ortaya çıkmıştır. Kullanımın yaygınlaşması sistemlerin oturmasına, tesis maliyetlerinin düşmesine ve halkın bu sistemleri kabullenmesine yol açmaktadır ya da açacaktır. Özellikle küçük kapasiteli otomatik park sistemlerinde yürüme yolu mesafesinin düşmesi ayrı bir avantaj olarak görülmektedir. Gidilecek yere çok yakın park edilebilmesi ve buna bağlı olarak merkez yoğunluğun dağıtılması çıkış ve varış noktasındaki trafik yoğunluğunu yaymakta ve azaltmaktadır.

Daha büyük ve genellikle kamusal alanda kullanılan otoparklarda otomatik park sistemlerinin kullanılması, kullanıcılar açısından daha konforlu ve emniyetli olmaları halinde daha fazla fayda sağlamaktadır. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen tesislerin arasında Budapeşte işletime alınan otomatik otopark sistemi gösterilebilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir