MAP sensörü kontrol prosedürü

Sensör besleme voltajını ölçmek için dijital voltmetre kullanılır. Kontak açıkken, terminalde çıkış voltajını ölçün ve belirtilen giriş voltajının (5 V) olup olmadığını kontrol edin. Sensör çıkış voltajı termi­nal 2'de ölçülebilir. Daha sonra, kontak açıkken (Motoru çalıştırmadan) çıkış voltajı yaklaşık 3,9-4,1 V arasındadır ve rölanti sırasında çıkış voltajı 0,8-1,6 V arasında olur.
Motorun durduğu bazı durumlarda, marşa basın ve MAP sensörü kablo demetini sallayın. Eğer motor tekrar durursa, sokette zayıf temas olduğu sonucuna varılabilir. Kontak açıkken (marşa bas­madan) çıkış voltajı belirtilen voltaj aralığının dışına çıkarsa, MAP sensörü veya ECM arızalı olabilir. MAP sensörü çıkış voltajı belirtilen aralık dışında fakat motor hala rölantide ise, MAP sensörü haricinde gelişen bazı hasarlar mevcut olabilir. Örneğin, emiş tankı ve hortum arasında zayıf bağlantı, silindir içinde yetersiz yanma, emme manifoldunda hava kaçağı vb.
Rölanti sırasında, gaz kelebeği açılma miktarı değişmiyorsa, MAP sensörü çıkış voltajı sabit kalır. Diğer taraftan, gaz kelebeği açılma miktarı değişirse, MAP çıkış voltajı buna uygun olarak değişir. Düşük motor yükü durumunda sensör çıkış voltajı düşüktür ve emme manifoldunda yüksek vakum basıncı meydana getirir. Yüksek motor yükü durumunda yüksek voltaj çıkışı oluşur ve sonuç olarak emme manifoldunda düşük vakum basıncı meydana gelir.
Arıza Belirtisi:
Marşa basmak mümkün ancak motoru çalıştırmakta zorluk var.
Rölanti sırasında motor arızası.
Yakıt tüketimini arttıran ve katalitik konvektörü bozan aşırı miktarda yakıt enjeksiyonu meydana geliyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir