LEDli farlar neden tercih edilmeye başlandı?

Otomobil teknolojisindeki gelişimin yansımaları otomobil farlarında net olarak görülebiliyor. 1898de elektrikli far sistemlerinin ortaya çıkmasıyla gece yolculukları daha güvenli yapılmaya başlandı. 1960lı yıllarda halojen farlar ortaya çıktı ve uzun bir süre otomobil dünyasına hakim oldu. 1990larda ise xenon farlar görülmeye başlandı. Yıl 2007 ve LEDli farlar diğer far sistemlerinin görevlerini daha etkin bir şekilde devralmaya hazırlanıyor.
Uzun ömür, güvenilirlik, küçük boyut, yüksek hız ve düşük enerji tüketimiyle araçların stop lambalarında bir süredir kullanılmakta olan LED’lerin ön farlarda kullanımı için yapılan araştırmalar ve çalışmalar ürünlerini vermeye başladı. Son yıllarda geliştirilen 5500 K – 6000 K beyaz LED’ler sayesinde sürücülerin gözleri fazla yorulmadan daha rahat bir sürüş yapmaları sağlanabilmektedir.
Bu LED’lerin performansı da gün geçtikçe artmakta, şimdilik ulaşılabilen 130 lm/W değeri ile 90 lm/W verimliliğe sahip xenon ve 20 lm/W verimliliğe sahip halojen ışık kaynaklarından çok daha etkili kullanılabilmektedir.
Özel kaplamalı reflektörlere yerleştirilen 3 tane yüksek performanslı LED’in kullanıldığı far, 5W enerji tüketiyor. Şeffaf camlı gündüz farları, yuvarlak ve dikdörtgen formlarda üretiliyor. Yasal düzenlemelere (ECE R87) uygun olan farın entegre rölesi bulunuyor ve tampon altına monte edilmesi gerekiyor. LEDli gündüz farları düşük enerji tüketimi sayesinde (~10 W) normal gündüz farlarını (~150 W) kullanan araçlara göre daha az yakıt sarfiyatı ve optimize edilmiş ışık deseni sayesinde trafikte daha güvenli bir sürüş sağlıyor.
Özetlemek gerekirse günümüz itibariyle kısa/uzun far, gündüz farı ve park lambalarında görmeye başladığımız LED’li farların sürüşe uyumlu olan modellerinin çalışmaları son hızıyla yürütülmektedir. Kısa ve uzun farlarda yüksek ışık gücü gerektiğinden çok çipli LED’ler kullanılmaktadır. Audinin R8 modelinde kullanılanLED teknolojisi, hem görsel olarak konvansiyonel far anlayışına fütüristik bir yorum katarken hem de mevcut bi-xenon teknolojisini de bir adım öteye taşımış  gibi görünüyor.
 
İlgili Kavramlar:
ECE R87: Düşük tüketimli gündüz daimi yanan farların yerleştirilmesine yönelik yasal düzenlemedir.
LED teknolojili farlar: LED teknolojili farlarının yaklaşık 6.000 Kelvinlik açık renk ışığı, gün ışığına en yakın olma özelliğini de sahiptir. Dolayısıyla da gece sürüşün daha az yorucu olmasını sağlamaktadır. 4.100 Kelvinlik xenon farlardan veya nispeten sarımsı görünüme sahip, 3.200 Kelvin gücündeki halojen farlardan belirgin ölçüde ayrışmaktadır. Kısa ve uzun farlarda değişik uygulamalara bağlı olarak kısa farlarda, iki adet dörtlü LED grubunun ışığı iki adet serbest-formlu reflektör tarafından dağıtılır ve temel aydınlatma sağlanmış olur. Üç adet ikili LED grubunun projeksiyon sistemiyle birleştirilmesinden oluşan tasarım, açılmış bir çam kozalağını andırmaktadır. Uzun far ise her biri dört LEDden oluşan bir gruba sahip iki dahili reflektör çatısı tarafından çalıştırılır. Tasarım açısından bakıldığında, ışık adeta türbin pervaneleri tarafından gönderiliyormuşçasına ileriye doğru yönlendirilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir