Kuş pislikleri araç boyasında hasar oluşturur mu ve boya garantisini etkiler mi?

Boya sadece otomobilinizin çekici ve güzel görünmesini sağlamaz, aynı zamanda otomobilin karoserisini de korur. Herhangi bir sebeple aracınızın karoser yüzeyinde bulunan tuz, kimyasal maddeler, zift/katran, reçine, haşarat ilaçları, ağaç kabukları, kuş pislikleri, endüstriyel atıklar ve asit yağmurları boyalı yüzeylerden temizlenmezse aracın cilası ve boyası zarar görebilir. Bu durumda birçok aracın boya garantisi prosedürünü geçersiz kılabilir.
Kuşların pislikleri, asitlik-bazlık derecesi bakımından değişiklik gösterir. Bazı kuşların pislikleri asidik iken bazılarınınki de bazik olabilmektedir. Her iki durumda da kuş pisliği, özellikle kızgın güneş ışınları altında, çok hızlı bir reaksiyon oluşturarak önce boyanın en üst tabakası olan cila tabakasını tahrip eder, daha sonra da renkli tabakayı deforme eder. Bu durum yaz aylarında bir gün gibi kısa bir süre içinde dahi oluşabilir. Hele, siz tatil veya başka nedenlerle evden uzakta iseniz ve aracınızı da kuş pisliklerine maruz kalan bir yere bıraktıysanız, tatil dönüşü hiç de hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir. Bu gibi durumlarda otomobilinizi yıkamaya götürdüğünüzde kuş pislikleri temizlendiğinde, altlarındaki boyanın eriyip çatladığını ve düzelmeyecek şekilde tahrip olduğunu görebilirsiniz. Bu noktadan sonra yapılabilecek tek şey otomobilin o panelinin tekrar boyanmasıdır. Bu yapılmazsa boyadaki çatlamanın derinliğine bağlı olarak bir süre sonra o bölgedeki boya dökülmeye başlayabilir. Hâlâ müdahale edilmezse karoseride paslanma başlayabilir.
Otomobilinizi mümkünse her zaman kuş pisliği tehlikesi olmayan yerlere park ediniz. Uzun süreli park etme gerektiğinde boyayı tehdit eden kuş pisliği ve diğer durumlara karşı, aracınızı bir kılıfla koruyun.
Özetlersem: Boya üzerindeki kuş pisliklerinin, boyanın kalitesine bağlı olarak boyayı astarına kadar eritebileceğini ve metalin ortaya çıkmasına neden olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bundan dolayı otomobilin karoserisi üzerindeki kuş pislikleri ve diğer zararlı maddeler en kısa sürede temizleyin. Aksi takdirde bu durum boya garantisini geçersiz kılabilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir