Karavanın frenleri neden çok ısınır?

90 model 170 bin km’de  Citroen C25 bir karavanda özellikle arka  frenlerin rampalarda ısındığı şikayetine profesyonellerin yaklaşımlarını sizlerle paylaşıyorum:

 

FRENTEKNIK Otomotiv Sanayi Tic.LTD Direktörü Alpay Lök’ün Açıklamaları:

Tahminime göre karavanınız belirli aralıklarda kullanıldığı için arka frenlerde paslanma veya tembelleşme oluyor, ek olarak da yokuş aşağı inişlerde motor kompresyonundan daha çok yararlanmanız gerek

Ayrıca;

Aracın frenlerinde sorun olup olmadığını anlamak için bize getirebilirsiniz, test cihazımız ile en fazla 15 dakikada sorun olup olmadığını anlaşılır. Biz firma olarak ağır taşıt bakımı yaptığımız için sizi hafif araç bakımı yapan bir servise yönlendiririz.

www.frenteknik.com

 

Okur Soruları Editörümüz Abdullah Çalışır’ın yaklaşımı ise:

Araç normalinden biraz daha ağır şartlarda kullanıldığı için balataları normalden daha fazla ısınıyor. Bu konuda usta tavsiye edip frenlerle oynatmak sağlıklı olmaz mes’uliyeti ağır olur. Fren demek hayat demek orijinali neyse o kalmalı sadece biraz daha hava alması sağlanıp soğutma miktarı arttırılabilir. Ayrıca sürüş esnasında da fren ağırlıklı kullanması yerine aracı motor kompresyonuna bindirerek kullanmasını tavsiye etmeliyiz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir