Kabak lastik nedir?

“Kabak lastik”diye adlandırılan lastikler, diş derinlikleri azalmış ya da tamamıyla yok olmuş lastiklerdir. Bu lastikler özellikle kış aylarında kazaya davetiye çıkarmaktadır. Aracın manevra kabiliyetini korumak ve fren emniyetini sağlamak için lastik diş derinliğinin tüm araçlarda en az 4 milimetre olması gerekir. Yasal olarak belirlenen < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1.6 milimetre diş derinliği lastikte aşınmanın alt limitidir.

Aracınızın süspansiyonunu öncelikle lastikler sağlar. Çünkü yoldan gelen kuvvetler birincil olarak lastik tarafından emilir. Lastikler araçların yerle tutunmasını sağlayan yegane yapı parçalarıdır. Lastiklerin bu görevlerini güvenli bir şekilde yapabilmeleri için; uygun boyutlarda, uygun diş derinliğinde ve basıncında olmaları gerekir. Bundan dolayı lastiklere hak ettiği değerin gösterilmesi gerekir. Kabak lastikler; aracın fren mesafesini uzatır, yakıt tüketimini arttırır ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokar.

Lastiklerin aşınmış olduğu nasıl anlaşılır?

Lastikler, kirişlere kadar aşınmış ise derhal değiştirmek gerekir. Lastiğin sırtındaki TWI (Tread Wear Index – Profil Aşıntı İndeksi) yıpranmanın derecesini gösterir. Kirişler yaz lastiklerinde 2.5 mm, kış lastiklerinde 4 mm diş kaldığını ifade eder. Düz profille aynı seviyeye gelindiğinde kritik noktaya ulaşılmış olur.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir