Işık ve yağmur sensörü kombinasyonu nasıldır?

Bu konuyu 2005 model Audi A4den hareketle cevaplayalım.
Öncüllerinde de bulunan ışık sensörü 2005 model Audi A4de bir yağmur sensörü ile geliştirilmiştir. Bu ön ve arka cam sileceğini yağmur miktarı ve araç hızına uygun olarak kumanda eder. Yeni ışık ve yağmur sensörü çok küçük yapısı sayesinde iç ayna ayağına entegre edilmiştir ve otomatik karartmalı dikiz aynasına bağlıdır. Sönümleme sensörünün ışık fonksiyonu ilgili ön cam varyantlarına adapte edilmiştir ve günlük seyir ışığı ile bağlantılı olarak her türlü hava koşullarında güvenli bir seyir sağlar.
Işık sensörünün yağmur sensörü ile kombinasyonu sayesinde kısa far yağmurlu havalarda da aktiftir. Sürücü, sensörün ışık düğmesini “Auto”konumuna ve silecek kolu konumunu “aralık”konumuna getirerek aktifleştirir. Gerisini sensör işlemcisi üstlenir. Sabit potansiyometrede çevirerek yağmur sensörünün hassasiyeti sürücü tarafından kişisel olarak ayarlanabilir.
Işık sensörü karanlıkta veya tünel içi sürüşlerde günlük seyir ışığından kısa fara geçişi sağlar. Gündüz, akşamüstü, gece, garaj girişi, ormanlık alan, ağaçlı geçitler veya tünel gibi durumlar farklılık gösterir.
Yağmur fonksiyonu kızıl ötesi diyotların alıcı diyotlar çevresinde yuvarlak formda düzenlenmesi ile büyük bir ölçüm alanında alışılmış sensörler olarak değerlendirebilir. Değerlendirme algoritması ile diğer referans aralıklarından da vazgeçilebilir. Kumanda sinyalleri LIN hattı üzerinden kumanda elektroniğine iletilir ve aydınlatma ve silecek otomatik olarak çalışır. 
· Toplu biçimde opsiyonel olarak alınan otomatik karartmalı dikiz aynası ayağında bulunur.
· Sensörlerin aktifleştirilmesi: Silecek kolu için “aralık”konumu, far düğmesi için “Auto”konumu.
· Lamba karanlıkta, tünelden geçerken, yağmurda görüş kötüleştiğinde vb. otomatik olarak çalışır.
· Cam yıkama camdaki nem durumunda, silme aralığına adapte biçimde otomatik olarak çalışır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir