Hyundai’deki yönetim değişikliğinin gizemi nedir?

Hyundai’deki değişimden bahsetmek istiyorum. Daha sonra da bu değişimi, dilimin döndüğünce otomotiv pazarındaki satışların DNA’sına bağlamak gibi de iddialı bir hedefim var.

Hyundai, son 10 yılda Türkiye’de birçok firmanın yapmaya cesaret edemediği atılımlara imza attı. Türkiye’de Ralli’ye takım verdi. Uzun süreli garanti uygulamasına geçti. Fiyatlarda çok agresif oldu.

Bunun sonucunda da Türk binek otomotiv pazarının tartışmasız lideri konumundaki Renault’yu tahtından indirdi. Gerçi bu yarış, foto finiş ile belirlenen ve ardından çok konuşulan bir yarış olmuştu ama otomotiv sektörünün kabul ettiği resmi rakamlarda 2009 yılını Hyundai’nin lider kapattığı yazıyor.

Peki Koreli marka bu liderlik için nelerden vazgeçti. Ya da bir başka deyişle liderlik için atılan taşlar, hedeflenen kurbağaları vurdu mu?

Bana sorarsanız hayır.

Ancak, hemen belirtelim bence Hyundai’nin o dönemdeki agresif tutumunun ardında global büyüme stratejisine paralel Kibar Holding ile olan hisse değişimi planları ve yatırım görüşmeleri yatıyordu. Markanın bir şekilde zirveye oynaması gerekiyordu. Karlılık çok da önemli değildi. Fakat bu dönem yakalanan hızlı satış ya da başka bir deyişle sürüme oynama, bugünkü şartlarda sürdürülebilir bir strateji olmaktan çok uzak. Nitekim 2009 yılında yakalanan yaklaşık 65 binlik satışın ardından, geçen yıl 50 bine gerileyen bir satış performansı yakalandı. Bu yıl ise şimdilik 28 binlik bir satış var. Bu iki yılın da büyüme anlamında tarihi rekorlar yılı olduğunu hatırlatalım.

Bunda en büyük rolü ise satınalma tercihinde büyük ağırlık taşıyan fiyat unsurunun artık eskisi kadar cazip olmaması oynuyor. Hyundai, aldığı bir kararla büyük oymayı isterken, ucuz otomobil yaftasından kurtulmaya çalışıyor.

Zira dikkat ederseniz bir zamanların kampanya ve indirim şampiyonu olan hatta ÖTV farkı bizden sloganlarının mucidi olan firma, artık kampanyalara karşı çok soğuk davranıyor.

Markanın yeni stratejisinde, önemli bir hedef olarak şekillenen kaliteli otomobil algısına ulaşmada, ucuzcu yaftasının yerinin olması beklenemez. Nitekim bayi ve satış teşkilatına da bu mesaj verilmiş.

Bu stratejinin başarılı olup olmayacağını bize zaman gösterecek. Fakat spordaki moda deyimle, “Geri dönüş”lerin, otomotive yansımasının, son dakika atılan bir gol kolaylığında olmadığı da bir gerçek.

Kaynak: Dünya Gazetesi otomotiv editörü Gültekin Kara’nın 15.08.2011 tarihinde yayımladığı “Fiyatla gelen fiyatla gider” konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir