HIDS (Honda Intelligent Drive Support) sürüş sistemi

Otomobil üreticileri, uzun bir zamandır üzerinde çalıştıkları ve “sürüş yardımcısı” olarak da adlandırılan sistemleri araçlarında yaygınlaştırmaktalar. Sürücünün yolda sarf ettiği çabayı azaltmayı ve özellikle sürücünün dikkatsizliği yüzünden meydana gelen kazaları önlemeye çalışan sistemleri geliştiren firmalardan biri de Honda. Honda’nın akıllı sürüş destek sistemi (Honda Intelligent Drive Support); sürücünün aracı kullanmak için harcadığı çabayı azaltmak ve yüksek hızlarda güvenliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş. Geliştirilen HIDS sistemi, Honda Araç Güvenliği (ASV-Advanced Safety Vehicle) araştırma projesinin bir sonucu.

HIDS sistemi nasıl çalışıyor? Sistem, önde bir araç olduğunda bunu algılıyor ve bu araç ile HIDS sistemini kullanan aracın arasında güvenli bir mesafeyi koruyacak şekilde HIDSli aracın hızını kontrol ediyor. Sistem aynı zamanda aracı şeritte tutmak amacıyla şerit çizgilerini tespit ediyor ve sürekli olarak aracın yanal pozisyonunu da kontrol edebiliyor. HIDS sisteminin temel bileşenleri; bir kamera, lazer radar, sapma sensörü, şerit sürüş kontrolü ve elektronik kontrol ünitelerinden ibaret. Bu bileşenlerin dışında kontrol ünitesinin komutlarını yerine getiren son kontrol elemanları (actuator) bulunuyor. Bunların arasında fren, gaz kelebeği, elektrikli direksiyon hareketlendiricileri ve gösterge alarmı bulunuyor.

HIDS sistemi, önde başka bir araç bulunmadığı zaman aracın sabit bir hızda ilerlemesini sağlıyor. Önde bir araç olduğundaysa önceden belirlenen hıza düşülüyor veya takip mesafesine göre aracın yavaşlatılması sağlanıyor. Bunu gerçekleştirmek için sistem gaz kelebeğini kapatarak aracın yavaşlamasını sağlıyor. Eğer gerekirse frenleri de devreye alıyor ve araçların arasındaki uygun mesafeyi korumaya çalışıyor. Ancak iki aracın arasındaki mesafe yavaşlamaya rağmen azalmaya devam ederse sistem sürücüye bir uyarı sinyali gönderiyor. Eğer öndeki araç saparsa veya şerit değiştirirse de otomobil yine belirlenen hıza ulaşmak için hızlanmaya başlıyor. Sistem bu işlemi gerçekleştirmek için aynı şeritte ilerleyen araca göre otomobil üzerinde optimum hız kontrolü uyguluyor. Bu durumda lazer radar ölçümleri, HIDS sistemiyle öndeki araçla olan mesafenin ölçülmesini sağlıyor ve hız sensörüyle sapma oranı algılayıcısı aracın hareketini denetliyor. HIDS sisteminin bu işlevi sayesinde arkadan çarpma kazalarının azaltılması sağlanırken, sürücünün de pedalları daha az kullanması öngörülüyor.

Sistemin temel fonksiyonlarından biri de otomobilin şeritteki konumunun kontrolü. Bunu yerine getirmek için sistem yoldaki çizgileri belirliyor. Kesik çizgiler, çift kesik çizgiler ve sarı şerit işaretlerinin tanınması Honda’nın geliştirdiği görüntü işleme cihazı sayesinde sağlanıyor. Şerit işaretlerinin genişliği, uzunluğu ve sürekliliği bir kameranın algıladığı görüntülerin işlenmesiyle denetleniyor ve böylece sistemin yoldaki şerit çizgilerini tanıyabilmesi sağlanıyor. Görüntü işleme sisteminin elde ettiği veri bir elektronik kontrol ünitesiyle işleniyor ve aracın şeridin ortasında olması için gerekli olan yönlendirme torku hesaplanıyor. Ayrıca sistem elektrikli hidrolik direksiyon için uygulanan akımı da kontrol ediyor ve bu şekilde aracın sürekli olarak şeritte kalmasını sağlıyor. HIDS’in bu işlevinde en avantajlı yönlerinden biri sürücünün aracı şeritte tutmak için yaptığı direksiyon hareketlerinin önemli oranda azaltılabilmesi. Ani çapraz rüzgarlar ve diğer dış faktörler oluştuğunda bile sürüş güvenliği geliştiriliyor. Eğer araç şeridinde sağa sola gitmeye başlarsa sistem sinyal veriyor ve sürücü gereken hareketi yapması için uyarılıyor.

Bunların dışında sürücünün önündeki gösterge panelinde HIDS sistemine ait bir gösterge grubu bulunuyor. Kokpitten yapılan ayarlar burada da görüntülendiği gibi önde giden araç ve şerit durumu göstergesi hız göstergesinin hemen altına yerleştirilmiş; ayrıca uyarı veren sesli ve görüntülü göstergeler panel üzerinde konumlandırılmış.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir