Hidrokarbon Yardımıyla Seçici Katalitik İndirgeme (HC-SCR) yöntemi

Azot oksitlerin oksijen fazlalığında mobil araçlarda taşınma tehlikesi olan amonyak yerine hidrokarbonlarla seçici indirgenmesi (HC-SCR), fakir yanmalı benzinli ve dizel motor egzozundan NOx’in uzaklaştırılması için umut verici bir metot olarak görülmektedir. Bu teknolojide gerekli hidrokarbon yakıttan da temin edilebildiği için NH3-SCR sistemlerinde olduğu gibi ilave bir indirgen madde depolama tankı gerekmemektedir. Hidrokarbon egzoz içinde yanma sonrasında doğal olarak bulunabildiği gibi egzoza ilave olarak ta eklenebilir.
Benzin motorlarının egzoz gazındaki mevcut HC miktarı, NOx’in indirgenme işlemi esnasındaki SCR reaksiyonları için yeterli olmasına rağmen, dizel motorlarında katalizörden önce indirgen madde ilavesi (yaklaşık%2-3 yakıt) gerekmektedir.
 Azot oksitler katalizör yüzeyinde, hidrokarbon türleriyle aşağıdaki genel reaksiyonla seçimli olarak indirgenir.
(2x+y/2)NO + CxHy → (x+y/4)N2 + xCO2 + y/2 H2O
Bu stokiometrik reaksiyona göre, çeşitli emisyon kaynaklarından salınan NOx’lerin eğer uygun katalizörler geliştirilirse hidrokarbon türleriyle katalitik olarak indirgenebileceği söylenebilir. 
1990’dan bu yana, NOx’in hidrokarbon ile seçimli katalitik indirgenmesi üzerine birçok çalışmalar yapılmış ve bazı muhtemel mekanizmalar önerilmiştir. Çalışmalar üç farklı katalitik sistem (metal oksit, iyon değişimi yapılmış zeolitler ve soy metal katalizörler) üzerinde yoğunlaşmıştır.
NOx’in hidrokarbon yardımlı SCR mekanizması iki farklı şekilde izah edilebilir. Birincisi, adsorpsiyon/ayrışma mekanizmasıdır[7]. Bu mekanizma, NO’in aktif metal bölgesi üzerinde adsorpsiyonunu ve sonra da N(ads) ve O(ads)’ya ayrışmasını içermektedir. O(ads) hidrokarbonla CO2 oluşturacak şekilde tepkimeye girer ve iki N(ads) de birleşerek N2 oluşturur. NO, N(ads) ile birleşip N2O’yu oluşturur. Soy metal ve Cu-ZSM5 katalizörünün reaksiyon mekanizmasının adsorpsiyon/ayrışma mekanizmasından meydana geldiği düşünülmektedir. Diğeri ise oksidasyon/indirgeme mekanizmasıdır. NO oksijen ile tepkimeye girerek başlangıçtaki NO2, NO3 (ads) gibi bazı ara reaktifleri oluşturur. Aynı zamanda hidrokarbon aktive olmaktadır.  
Oksijenin varlığı, NO’in NO2’ye okside olmasında pozitif etki göstermektedir. NOx dönüşüm verimi ise, NO’nun NO2’ye oksidasyonu ile büyük ölçüde iyileşmektedir. Ayrıca reaksiyon sürecinde NO2’nin indirgeme reaksiyonlarında önemli bir rol oynadığı ispatlanmıştır. NOx indirgeme işleminde, NO2 oluşur oluşmaz hızlı bir şekilde diğer reaksiyon ara ürünleriyle (hidrokarbon ara ürünleri) reaksiyona girmektedir.    
NOx ve hidrokarbonun katalitik bölge üzerindeki adsorpsiyonu ve aktivasyonu başlangıç reaksiyonu için çok önemlidir. Yüksek derecede yayılmış aktif bölgeler NOx’in indirgenmesinde arzu edilmektedir. Katalizör yüzeyinde maksimum aktif reaksiyon bölgelerinin oluşması için katalizör hazırlama tekniğine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kaynak: Alaattin Osman Emiroğlu ve Osman Eldoğan’ın “Fakir Yanmalı Benzin Motoru Ve Dizel Motorlarında Oksijen Fazlalığında Azotoksitlerin Hidrokarbonla Seçici Katalitik İndirgenmesi (HC-SCR)” (10. Uluslararası Yanma Sempozyumu, Sakarya, 9-10 Ekim 2008) konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir