Güvenli Lastik Sistemi: (SWS™ – Safety Wheel System) nedir?

SWS, kendini tekrar şişirebilen lastik.
SWS şişirme basıncında oluşan farklılıklarla tamamen yenilikçi bir metotla başa çıkıyor. Janta konulan özel yapılmış tankta mevcut olan hava sayesinde, patlamış lastik içindeki hava basınç kaybının bir kısmı telafi edilmektedir.
 
Sistem Nasıl çalışır?
Sensör, bir basınç kaybı kaydettiğinde tankın hava boşaltım sistemi, tank ve lastik boşluğu arasındaki bir bağlantı supabı yoluyla harekete geçmektedir. Böylece hava geri yüklenir. Hava kaybı aynı zamanda motosiklete takılı ikaz göstergesinde de gösterilmektedir. Artık, SWS sistemi bir SUV jantına da uygulanabilmektedir. Mekanizma motosikletinkiyle aynı temele sahiptir. Buradaki ana fark, tankın kapasitesinin daha büyük olmasıdır. Bu durumda basınç kaybını kaydeden basınç-okuyucu sensör lastik supabına yerleştirilmektedir. Motosikletten farklı, öncelikli orijinal donanıma yönelik ve SUV’lar için üretilen SWS sistemi yenileme pazarında hem geleneksel hem de Run Flat lastiklerinde kullanılabildiği için büyük öneme sahip.

Güvenli Lastik Sisteminin Avantajları:

  • Doğal hava kaybı: Sistem doğal basınç kaybını sürekli telafi ederek lastikte problem yaşanmamasını sağlıyor. Hem motosikletlerde hem de SUV’larda, tankın kapasitesi optimum basıncın 9-12 aylık bir süre muhafaza edilmesine izin veriyor.
  • Patlama: Sistem, patlağı kısmen düzelterek ve havanın tamamen kaybını geciktirerek, lastiğin tekrar şişirilmesini sağlıyor. Bu şekilde hava boşalma süresi uzuyor, güvenlik artıyor, lastik patlamasıyla oluşan kazalar azalıyor ve aracı tekrar güvenli konuma getirecek yer ve zamanı tedarik edene kadar güvenlik sağlıyor.

 
Kaynak: Pirelli Web  adresindeki  “SWS™”yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir