Gövde dayanıklılığı, statik ve dinamik sağlamlık nedir?

Gövde Dayanıklılığı: Çok sayıda araç özelliğini etkileyen bir kalite kriteridir. Bir araç ne kadar sağlam şekillendirilmiş ise dışarıdan etkiyen statik ve dinamik kuvvetlere o kadar fazla direnç gösterir. Aracın ağırlığı, yükü ve aracın içinde bulunan kişiler, araca statik zorlama olarak etki eder.

Statik Sağlamlık: Sabit bir zorlamaya maruz bir aracın nasıl deforme olduğunu belirtir. Kapıların ve kapakların büyük yük altında da açılabilmesi için statik sağlamlık olabildiğince büyük olmalıdır. Statik sağlamlık, açı derecesi başına Newton-metre (Nm/°) cinsinden ölçülür. Newtonmetre, moment birimidir.

Dinamik Sağlamlık: Saniyedeki titreşim sayısı, Hertz (Hz) cinsinden ölçülür ve gövdenin en düşük doğal frekansını belirtir. Aracın içindeki gürültü düzeyini azaltmak ve seyir konforunu arttırmak için geliştirmede hedef, bu doğal frekansı olabildiğince yüksek bir düzeyde tutmaktır. Dinamik zorlamalar, örneğin farklı yükseklikteki zeminlerin üzerinden geçerken, yön değiştirirken, fren yaparken veya hızlanma sırasında ortaya çıkar.

 

Kaynak: Doğuş Otomotiv

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir