Geyik testi üzerine- Geyik testi nedir

Bir otomobilin sürüş dinamiği hakkında en doğru bilgi, testlerin belli bir disiplin altında yapılması ve değerlendirme kriterlerine uyulmasıyla olur. Bu amaçla; VDA-geyik testi, ISO- şerit değiştirme ve slalom gibi testler yapılmaktadır. İskandinav ülkelerinde uzun yıllardan beri uygulanan bir test olsa da, asıl ününü 1997 yılında Mercedes A sınıfına takla attırmasıyla yakaladı. Bu testte kukalarla “S”şekli verilmiş bir parkurda aracın önüne bir engel çıkmışçasına manevra yapılarak engel aşılmaya çalışılır. Otomobil, en yüksek giriş hızıyla kukalara vurmadan geçebilmelidir. Genellikle bu testlerde araçlar hem boş hem de yüklü test edilir. Test araçlarının limitlerine ulaşmak benzer araçlarla karşılaştırılmasında önemli rol oynar. Bu testte meydana gelen hızlı ağırlık transferi değişimleriyle otomobillerin süspansiyon sistemleri kadar ağırlık dağılımları da rakipler arasında büyük farklar ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.

Özetle geyik testi; otomobilin, ani direksiyon kırma hareketine verdiği tepkilerin görülmesi için geliştirilmiş bir testtir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir