Genel motor gereksinimleri

Çeşitli gereksinimler, motor tarafından karşılanmalıdır.  Her performans karmaşık bir şekilde birbirine bağlıdır ve motorun performansını etkileyebilir. Gereksinimler şunlardır:

  • Düşük emisyon: Verimli motor yanması, egzoz emisyonunun azaltılması için anahtar noktadır. Bu da farklı yanma odası tasarımlarıyla sağlanabilir.
  • Kompakt ve hafif: Motor ağırlığının toplam araç ağırlığının yaklaşık %10-15’i olduğunu göz önünde bulundurursak, daha iyi çıkış ve yakıt verimliliği elde etme yöntemi motorun kompakt ve hafif olmasını sağlamaktır. Aynı çıkış ile daha hafif motora sahip aracın gücü daha yüksek olacaktır ve yakıt tüketimi azaltılacaktır.
  • İyi tepki: Motorlar, sürüş güvenliği sağlandığı ölçüde sürücü komutlarına tepki vermelidir.
  • Sessiz: Motor, yakıtın yanmasıyla tahrik kuvveti ürettiğinden, ses ve titreşim önlenemez. Bu seslerin ve titreşimlerin yolcu bölmesine aktarılmasını önlemek önemlidir.
  • Kullanışlılık: Motor, aracın mekanik bir parçası olduğundan, servis ile ilgili parçalara erişim sağlamak önemlidir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir