Frenler ve ABSli Aracın Kullanımı

Frenler

  • Frenleme sistemi, çok geniş bir sürüş aralığında frenleme performansı sağlaması için tasarlanmıştır.

Dikkat: Aracı, ayağınızı fren pedalının üzerinde tutarak kullanmayın. Aksi taktirde fren parçaları erken aşınacaktır. Ayrıca frenler aşırı ısınabilir; bu durumda frenleme mesafesi artar ve emniyetsiz frenleme koşulları oluşur.

Islanmış Frenler

  • Aracınız su üzerinden geçtikten veya yıkandıktan sonra fren parçaları ıslanır. Normal frenleme elde etmek için:
  • Aracınızın arkasındaki diğer araçları kontrol edin.
  • Aracınızın arkasında ve her iki yanında yeterli mesafe bırakarak emniyetli bir hızla seyredin.
  • Normal duruma gelene kadar frenlerinize hafifçe dokunun.
  • Aşırı Isınmış Frenler
  • Uzun ve dik yokuş aşağı inişlerde yapılan tekrarlı frenlemeler, frenlerin geçici olarak aşırı derecede ısınmasına yol açabilir. Yokuş aşağı giderken düşük vites kullanın. Sürekli fren yapmayın.

ABS Fren Sistemi

  • ABS fren sistemi, kaymayı önleyen ve araç kontrolünü kaybetmemeye katkı sağlayan ileri teknoloji elektronik frenleme sistemidir. Bu sistem, ani frenleme sırasında karşılaşılan engellerden kaçınmayı sağlar ve kaygan yol yüzeylerinde azami duruş yeteneği verir.

ABSli Bir Otomobilin Kullanılışında Dikkat Edilecek Hususlar

  • ABS esas olarak iki avantaj sağlayan bir fren sistemidir:
  • Bu sistem, özellikle yol tutuşunun kötü olması halinde; acil olarak durmak gerektiğinde tekerleklerin kilitlenmesini ve oluşacak kaymayı önler.
  • Bu sistem, fren yaparken direksiyon hâkimiyetini kaybetmemenizi sağlar. Böylece frenleme esnasında beklenmedik engellerden kaçabilir otomobilinizin istediğiniz yöne gitmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi, lastik yüzeylerinin yol tutuş durumuna bağlıdır.

ABS sisteminden en iyi şekilde yararlanabilmek için:

  • Acil duruşlarda veya yol tutuşunun zayıf olduğu zamanlarda, fren pedalında hafif tepkiler hissedeceksiniz. Bu, ABS sisteminin devrede olduğuna işaret eder. Fren pedalını serbest bırakmayınız. Frenleme işlemini kesmemek için pedala basmaya devam ediniz.
  • ABS sistemi tekerleklerin kilitlenmesini önler; fakat lastik ile yol arasındaki gerçek yol tutuş seviyesini artırmaz. Bu sebeple, otomobilinizde ABS sistemi mevcut olsa bile, önünüzdeki araç ile aranızda güvenlik mesafesiniz koruyunuz ve virajlara girerken hızınızı azaltınız.
  • ABS sistemi daha hızlı gitmenizi değil, otomobilinizi daha iyi kontrol etmenizi sağlar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir