Fren Tork Değişimi (BTV) nedir?

Geometrik düzensizlikler, düzensiz aşınma, sürtünme tabakası ve ısınma, sürtünme karakteristikleri ve sürtünme seviyesi gibi durumlar BTVyi tetikleyen ana nedenlerdir. BTVyi oluşturan mekanik etkiler, sadece imalat toleranslarına değil aynı zamanda tribolojik konulara da bağlıdır. Yüksek sıcaklık gradyentleri ile disk malzemesinin düzensiz termik genleşmesinden dolayı geçici DTVler oluşabilir. Yaklaşık saç teli kalınlığının yarısı kadar bir aralıktaki fren tork değişimi, aşağı yukarı 50 Nmlik bir tork değişimine sebep olduğu ifade edilmektedir.

BTV temel olarak; balata sertliği, frenleme kuvveti, sürtünme katsayısı, uygulama basıncı ve DTV gibi parametrelerden etkilenir. BTV değişimleri titreşimler olarak ortaya çıkar. Yapılan bir çalışmada BTVnin, fren basınç değişimleri (BPV) ile orantılı olduğu belirtilmiştir [Jacobsson, 2003].

Kaynak:Demir, A., “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi”, Doktora Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., 2009.
Jacobsson, H., “Disc brake judder considering instantaneous disc thickness and spatial friction variation”, Proceedings of the I MECH E Part D Journalof Automobile Engineering, 217, 5, 325-342, (2003).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir