Flex Ray nedir?

Flex Ray, araç bileşenleri arasında veri aktarımını hızlandıran yeni geliştirilmiş bir seri veri yolu sistemidir. Flex Ray, farklı sistemlerin güvenli ve hassas bir şekilde birbirine bağlanmasına olanak verir. Yeni ve hızlı sürücü destek sistemleri ile yürüyen aksam kontrol sistemleri daha güvenli ve daha konforlu sürüş anlamına gelir.

Elektronik sürücü destek sistemlerinin karmaşıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Yeni şasi ve hareketli aksam kontrol sistemleri, etkin bir şekilde işlev görebilmek için son derece yüksek veri aktarım hızlarına ihtiyaç duymaktadır. Bu artan gereksinimleri karşılamak için BMW, otomotiv uygulamalarında gerekli olan güvenlik, hız ve yüksek kaliteyi sağlayabilecek yeni bir veri yolu sistemi geliştirmek için konusunda uzman firmalar ile işbirliğine girdi. 2007 yapımı BMW X5, dünyada bu yeni teknolojiyi kullanan ilk standart üretim otomobil oldu. Flex Ray, Adaptif Sürüş yürüyen aksam kontrol sisteminin optik veri yolunu kontrol eder ve amortisörlerin elektromanyetik valfleri ile dengeleyicileri kontrol etmekte kullanılır, bu sayede Adaptif Sürüş, araç gövdesinin yana yatma etkisini ortadan kaldırır.

Flex Ray’in en önemli avantajlarından biri yüksek veri aktarım hızlarıdır: Saniyede 10 MBit’e varan bu hız, geleneksel CAN veri yolu sistemine göre yirmi kat daha fazladır. İkinci bir Flex Ray iletişim kanalı, güvenliği her zaman mükemmellik düzeyinde tutabilmek için yedek görevi görür. Eğer kanallardan biri işlevini yerine getiremez duruma gelirse, diğeri kullanılabilir durumda kalır. Güvenlik tehlikesi taşımayan sistemlerde, tek bir kanalın kullanımı ile daha yüksek bir veri aktarım hızı elde edilebilir.

Bu avantajlar, araç üzerindeki sistemlerin birbirleri ile daha hızlı ve daha güvenli iletişim kurmasına olanak vererek, sürüş konforunu ve güvenliğini önemli ölçüde artırır.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi, BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir