Ergonomik iç dizayn hangi sistemleri/üniteleri kapsar?

Ergonomi, boyutla ilgili değerlerin ki bunlar in­san bedeninin ortalama ölçüleri ile bağlantılıdır, şekle dönüşmesidir. Buradaki ana hedef tüm kumandalara zah­metsizce ulaşabilmek ve tüm göstergelerin açıkça görülebilmesidir.
Binek otomobilin içinde, hacim kul­lanımı genellikle müşterinin onu na­sıl pratik bulduğu ile bağlantıdır. Bu­nunla beraber, gövde stili, tahrik hattının yapısı, amaçlanan kullanım, bagaj veya yük alanı ve dingil me­safesi boyutsal konsepti oluşturur. Önden çekişli otomobillerde kardan milinin ortada oluşturduğu bü­yük tünel bulunmayabilir. Otomo­bilde bulunanların konforu ve gü­venlik durumu da dikkate alınmalı­dır. Mevcut hacmin, otomobildekilerin kendilerini rahat hissetmeleri üzerinde belirgin etkisi vardır. Baş, omuz ve bacak boşluğu, hacim duy­gusunun algılanmasında çok önem­lidir.
 
Koltuk pozisyonu, geliştirilmekte olan bir otomobilde ergonomik prensiplere göre belirlenir. Bu, Al­man Endüstriyel Standartlarına uy­gun olarak yapılmış gövde ana hattı şablonunun yardımıyla yapılır. Ana hatları bütün erkek ve kadınların öl­çülerinin yüzde 95’ini kapsar, böy­lece, çok kişi otomobilin içinde doğ­ru oturma konumu elde edebilirler. Koltuk minderlerinin yükseklikleri, koltuk arkalıklarının açıları ve hatta direksiyonun yükseklik ve derinlik ayarının değiştirilmesi mümkündür.
Oturuş pozisyonu, belirli standartlara göre hazırlanmış şablonlar vasıtasıyla belirlenir. DIN 33408 koltuk yer­lerinin ve yolcu alan­larının en iyi şekilde belirlenmesi ile il­gilenir.
Sürüş esnasında, sürücünün ilgisini yoldan dağıtmayarak kaza riskini en aza indiren sistemlerdir. Bunlar;
   Gösterge paneli
   Sanal gösterge paneli  (Head-up display sistemi)
   İç aydınlatma sistemi
   Yükseklik ayarlı direksiyon
   Sürücünün konumu ve koltuk sistemleri
   İç havalandırma ve klima sistemleri vs.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir