Emniyet kemeri ön gergi sistemi nasıl çalışır?

Aracınızın sürücü ve ön yolcu koltukları emniyet kemeri ön gergi sistemi ile donatılmıştır. Ön geri sitemine sahip emniyet kemerlerini diğer emniyet kemerlerini kullandığınız şekilde kullanabilirsiniz. Emniyet kemeri ön gergi sistemi çarpışmanın derecesine bağlı olarak etkinleştirilir. Çarpışma sensörleri ve hava yastığı sisteminin elektronik kontrol üniteleri de ön gergi sistemini kontrol etmektedir. Ön gergi her bir ön emniyet kemeri sargısında bulunur. Ön gergi, herhangi bir ciddi çarpışma durumunda emniyet kemerinin yolcunun bedenine daha sıkı sarması için kemeri sıkılaştırır. Sargılar, ön gergiler devreye girdiğinde kilitli durumunda kalacaktır. Devreye girdiklerinde, bazı sesler ve duman ortaya çıkabilir. Bunlar zararlı değildirler ve aracınızda herhangi bir yangın belirtisine işaret etmezler. Sürücü ve tüm yolcular, bir kaza anında ciddi yaralanma ya da ölüm riskini minimize etmek için, oturdukları pozisyona bir ön gergi yerleştirilmiş olsun ya da olmasın, her zaman emniyet kemerlerini takmakla yükümlüdürler. Koltukta tamamen yaslanarak; düz biçimde oturun; öne veya yana yaslanmayın. Kemerin kucak kısmını öyle ayarlayın ki bel boyunca değil, leğen kemiği boyunca geçsin. Ön gergilerin yalnızca şiddetli ön çarpışmalarda devreye gireceğini unutmayınız. Arkadan çarpışmalarda, yan darbelerde, devrilmelerde veya hafif ön çarpışmalarda devreye girmek için tasarlanmamışlardır. Ön gergiler yalnızca tek defa devreye girebilir. Ön gergiler etkinleştiğinde, ön gergi sistemini vakit geçirmeden en yakın yetkili servise kontrol ettirin.
Eğer gösterge panelindeki hava yastığı lambası yanıp sönmüyorsa veya kontak anahtarı “AÇIK” konuma çevrildiğinde kısa bir süre yanıyorsa, 10 saniyeden daha fazla süre ile yanıyorsa veya sürüş esnasında yanıyorsa, ön gergi sistemi yada hava yastığı sistemi düzgün çalışmıyor olabilir. En kısa zamanda yetkili bir bayii tarafından her iki sisteminizi de kontrol ettirin.
Ön gergi sistem elemanları veya kablo tertibatları üzerinde veya çevresinde yapılacak servisler, yalnızca yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmelidir. Uygun olmayan servis ön gergilerin kasıtsız olarak devreye alınmasını sağlayabilir veya ön gergilerin işlevsiz kalmasına neden olabilir.
Bu her iki önlemin alınmaması kişisel yaralanmaya yol açabilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir