Elektronik kontrol ünitesinin (ECU’nun) donanım mimarisi

ECU’nun içerisinde bilgilerin kaydedildiği kısım hafıza bölgesidir. Hafıza, denetleyicideki kontrol planı veya programını saklamak için kullanılır. Hafızada saklanan bilgi, hangi girişe göre hangi çıkış işaretinin saklanacağı ile ilgilidir ve gerekli hafıza miktarını programın
yapısı belirler. Hafızalar saklanan bilginin kaybolup kaybolmamasına bağlı olarak iki grupta incelenebilir.

RAM (Random Access Memory) Bellekler: RAM adı verilen rastgele erişimli belleklerdir. Bu tip belleklerde enerjinin kesilmesi ile birlikte eldeki bilgi kaybolur. Programlama esnasında yazma ve okuma işlemlerinin yerine getirilmesinde kullanılır.

ROM (Read Only Memory): ROM adı verilen salt okunur belleklerdir. Bu tip belleklerde enerjinin kesilmesi durumunda bile veriler silinmez. Şasi ve aktarma organları gibi bölgelerle karşılaştırıldığında konfor ve kabin elektronikleri güvenlik bakımından daha az gereksinime sahiptir. Bu nedenle bu bölgedeki ECU tek işlemci ile çalışır.

Kaynak: Mustafa Acaroğlu, Hasan Aydoğan   ve A. Engin Özçelik’in makineihtisas.com web sitesinde yayımlanan “İçten Yanmalı Motorlarda Kullanılan Kontrol Sistemleri ve Elektronik Kontrol Ünitelerindeki Gelişmeler” konulu çalışmalarından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir