Elektrikli araçlardaki tork değeri neden yüksektir?

Benzinli araçlarla kıyaslandığında dizel araçlarda tork oldukça yüksektir. Ancak yeni nesil elektrikli ya da hibrit araçlara baktığımızda elektrikli motorun dizel motorla bile kıyaslanmayacak derecede yüksek bir torka sahip olduğunu görüyoruz. Bu yüksek torkun ortaya çıkmasının nedenini bizim de anlayabileceğimiz dilde açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler… Umut Deniz Bayram

Sayın Umut Deniz Bayram,

Güç ve tork değerleri açısından içten yanmalı motorlar ile elektik motorları arasında oldukça büyük fark vardır.  Araçlarda kullanılan elektrik motorları akım kontrolü yoluyla moment kontrolü yapmaktadır. Elektrik motorları, düşük devirlerde benzinli ver dizel motorlardan oldukça yüksek tork üretirler./sağlarlar. Sürtünme ve sıkıştırmanın negatif etkisinden dolayı benzinli ve dizel motorlarda rölantinin sağlanabileceği en düşük devir bandı 700-800 d/d’dir. Yeterli tork için 1500-2000 d/d’ye kadar devrin yükseltilmesi gerekir. Buna karşılık elektrik motorlarının rölanti devri 0’dır ve 1 dönüşte maksimum tork üretirler. Elektrik motorlarının bir diğer önemli özelliği başlangıçta güç üretme süresi kısadır. Çünkü motorun ısınması için beklemek gerekmemektedir.

Hibrit araçlardan bir örnek verelim. Kuvvetli 1.5-litre benzinli motor ile birlikte çalışan küçük ama yüksek verimli elektrikli motor, Prius’u D-sınıfının en üst modellerinden biri yapan harika bir performans sağlamaktadır. Yeni elektrikli motor 1.0 – 1.2 litrelik içten yanmalı motorların çoğundan daha kuvvetli. Dahası, 0-1200 d/d aralığında 400 Nm torka sahip Prius’un torku, V6 dizel motorlarınkinden daha yüksek. Sonuç olarak, 0’dan 100 km hıza 11 saniyenin altında ulaşabilen Prius, mevcut modelden 3 saniye daha hızlı ve 2.0-litrelik dizel otomobillerle boy ölçüşebilecek düzeyde.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir