Elektrikli araçlar ve otoparkların birlikteliği nasıl olacak?

Elektrikli araçlar diğer araçlara göre daha fazla park etmek zorunda. Çünkü mevcut teknolojiye göre akülerin şarj süreleri çok uzun. Şarj işlemi esnasında çekilen elektrik gücü de önemli bir konu. Aynı anda 100 aracın şarj etmesi gibi durumlar düşünüldüğünde araçlar arasında bir önceliğin olması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca hem araçların uzun şarj süresi hem de 32 Amperlik bir elektrik prizinden ise ancak 20 kWlik bir elektrik güç çekilebiliyor olması aşılması gereken konular.

 
Elektrikli araçlar için öncelikle yaygın şarj istasyon ağı kurulmalıdır. Bu gerçekleştirilene kadar sürücüler doğru rota ve zaman yönetimi yapmak zorunda. Elektrikli araçlar ve otoparkların birlikteliğinde;

·

Elektrik araçlar (E-Cars) için şarj istasyonun da olduğu ayrılmış otopark alanları oluşturulmalı,

·

İdari giderlerin azaltılması [simple charging model (e.g. flat rate, tax disc)]

·

Elektrik satışı ile otopark işleticilerine bir miktar kazanç edinme fırsatı.

·

İlave servisler (Electricity-Fueling)

·

Diğer olasılıklar. Örneğin; otomobil paylaşımında kullanılması (e-Fleets of car-sharing providers)

·

Elektrikli araçların yaygınlaştığı otoparklarda (E-Parking) değişen imaj (Green Car Parks)

Bir elektrikli aracın toplam akü ağırlığı ortalama 200 – < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />250 kg civarında. Gideceği azami mesafe ise yaklaşık 160 km. Zaten en büyük sorunlardan birisi bu azami mesafenin kısa olması. Akü değiştirilebilir olsaydı otoparka gelindiğinde dolu akü ile değişim yapılır ve şarj süresi beklenmeden park işlemi sonunda yolculuğa devam edilebilirdi. Ama bunun için üç büyük sorun var. Bunlardan ilki, hem akünün aracın içinde çok sağlam oturması hem de kolay çıkarılabilir olmaması gerekiyor. İkincisi akü maliyeti oldukça yüksek. Bunun için otoparklarda 5 – 10 tane aküyü hazır tutmak oldukça maliyetli bir iş. Ayrıca Son olarak ta ağır olan akülerin araca nasıl yerleştirileceği de bir başka sorun. Bu nedenle bu tür uygulamalar hem uygulanabilir hem de ekonomik çözüm değil.

Elektrikli araçların şarj edilebilmesi ve bu bilginin sürücülere iletilmesi de ayrı bir hizmet alanı.

Kaynak: Dirk Keßler, “Trends in Automotive Engineering: Requirements for Equipping and Operating Car Parks (Otomobil kullanımı ve teknolojisi konusundaki gelişmeler ve otoparklardan beklentiler), BMW Group, 23.09.2009.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir