Distronic sistemini kullanırken nelere dikkat edilmeli?

DISTRONIC hızı düzenler ve otomatik olarak önde giden araca olan mesafeyi sabit tutar. DISTRONIC, önünüzde sizden daha yavaş giden bir araç algıladığında aracınızı frenler ve sizin tarafınızdan belirlenen mesafeyi korur.

Trafik durumu hızı yükseltmeye uygunsa, örneğin önde giden araç hızlanırsa veya şeritten çıkarsa, DISTRONIC sizin belirttiğiniz gereken değer hızını ayarlar. Distronic için güncel ayarları kumanda sisteminden bakabilirsiniz

Uyarılar:

  • Distronic sürüş sırasında size destek sunan, sadece yardımcı bir sistemdir. Aracın seyretmekte olduğu hızın, diğer araçlara olan mesafenin ve zamanında fren yapmanın sorumluluğu tamamen size aittir.
  • Distronic  şu durumlara tepki vermez: Yayalara, duran engellere, örneğin duraklayan veya park eden araçlara, karşı istikametten gelen araçlara ve kavşak trafiğine.
  • Distronic önde giden dar araçları algılamayabilir, örneğin motosikletler ve şeridini ortalamadan giden araçlar. Bu yüzden Distronic devrede olsa dahi trafiği sürekli olarak takip edin. Tehlikeleri çok geç algılayabilir ve böylece bir kazaya sebebiyet verebilir ve kendiniz ile birlikte başka insanları da yaralayabilirsiniz.
  • Distronic hava şartlarını dikkate almaz. Distronic’i aşağıdaki durumlarda kapatın veya açmayın:
  • Kaygan yollarda, karda ve buzda. Fren yaptığınızda veya hızlandığınızda tekerlekler yer tutuşlarını kaybedebilir. Araç savrulabilir
  • Sensörler kirliyse veya kötü görüşte, örneğin sis varken, sağanak yağmur veya kar yağışında. DISTRONIC olumsuz şekilde etkilenebilir.

Distronic, gidilen hıza bağlı olarak aracınızı maksimum 2 m/s2 ile frenler. Bu değer, aracınızın maksimum frenleme kapasitesinin yaklaşık % 20sine denktir. Fren gücü yeterli gelmediğinde, bir çarpışmayı engellemek için ilave olarak fren yapmanız gerekir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir