“DiesOtto” motor nedir?

Küresel ısınma nedeniyle otomotiv mühendislerinin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen yakıt tüketimi ve emisyon değerleri, yepyeni teknolojilerin önünü açıyor ve açmaya devam edecek. Volkswagenin 1.4 litrelik hacimdeki TSI motorundan 170 beygir gibi yüksek güç üretmesi diğer üreticileri de harekete geçirdi. Volkswagen, süperşarj ve turboşarj sistemlerini aynı motorda kullanıp yüksek güç ve düşük yakıt tüketimi elde ederek benzinli motorlarda önemli bir devrim yaşanmasını sağladı. Mercedeste bu devrimi başka bir konseptle ileriye taşıyor. Bu konsept benzinli motor ile dizel motorun bir karışımı.
İsmini dört zamanlı benzinli motorun mucidi olan Otto ile dizel motorun mucidi Dieselin soyadlarının birleşiminden alan DiesOtto motoru Mercedes tarafından geliştirildi. 1.8 litrelik motor, 238 beygirlik gücü ve 400 Nmlik torkuna rağmen 100 kilometrede ortalama 6 litre yakıt tüketiyor. Yeni teknoloji ile donatılan benzinli motor, bir dizel gibi yakıt ekonomisi, emisyon değeri ve yüksek tork sunmasının yanı sıra benzinli motorun yüksek performans özelliklerini birleştiriyor. Direkt enjeksiyon, değişken geometrili turbo, değişken supap zamanlaması gibi motor teknolojisindeki en yeni sistemleri barındıran DiesOtto konsepti, bu özelliklerinin yanı sıra; aracı harekete geçirmesi için görev yapan küçük bir hibrid jeneratör ile de donatılmış. Bu motorda her silindirin kafasına bir buji konumlandırılmış olmasına rağmen motorun her çalışma döngüsünde ateşleme yapmıyor. Sert ve ani hızlanmalarda bujiler çakıyor/ateşliyor fakat yumuşak sürüşlerde  ateşleme dizel mantığıyla gerçekleştiriliyor.  Yani yakıt hava karışımı buji ile değil sıkıştırma ile tutuşturuluyor. Mercedes bu sistemi homojen dolgulu sıkıştırma ile ateşleme (Homogeneous Charge Compression Ignition -HCCI) olarak isimlendirmiş. DiesOtto motoru dizel rengini bu özelliğinden alıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir