Çift salıncaklı (Double-Wishbone) tip süspansiyonun ne tür özellikleri vardır?

Bu tip süspansiyon, binek vasıtaların ön ve arka süspansiyon­ları ile küçük kamyonların ön süspansiyonları için çok sık kullanılır.
Süspansiyon kollarının geometrik yapısı (uzunluk­lar, konumları ve kolların açıları), araç dönüşler­den veya tümseklerden geçtiğindeki tekerlek yörüngesine göre düzenlenir. Bu yörünge direksi­yonun dönüşünü, direksiyon hakimiyetini ve tekerleklerin aşıntısını etkiler. Eğer alt ve üst kollar paralel ve aynı uzunlukta olsalardı, tekerlerin aşağı yukarı hareketi esnasında yanal kayma olacaktı. Bu durumda ön iz mesafesinin değişmesine, dolayısıyla, tekerleklerin aşınmasına ve dönüş kabiliyetinin zayıflamasına sebebiyet verecekti. Onun için daha modern süspansiyon sistemlerin­de kollar ne paralel ne de eşit uzunlukta yapılır­lar. Tümseklerden geçerken lastik hafifçe yatar ve tekerlekler arası mesafenin değişmesine mü­saade etmez. Viraja/Dönemece girildiğinde dıştaki teker­lek, üzerine gelen daha büyük yük nedeniyle yolu daha iyi kavrar, yol ile yaptığı açı hemen hemen aynı kaldığından iyi bir yol tutuş perfor­mansı sağlar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir