BMW neden arkadan itişli tahriki tercih etmektedir?

BMW’nin karakteristik çevikliği ve dinamik performansı sürüş keyfinin en önemli unsurlarıdır. Arkadan itişli sürüş, mükemmel performans için ideal itme gücü sağlayarak BMW karakterinin önemli bir parçasını oluşturur.

Araç dinamikleri için en iyi çözüm motorun önde ve çekiş kuvvetinin arkada olduğu standart çekiş modelidir. Bu görev bölümü, kullanımda manevra kabiliyeti, hareket ve konfor açısından olumlu etkiye sahiptir. Arkadan itişli sürüş, ağırlık dağılımının neredeyse %50’sinin ön aksta ve %50’sinin de arka aksta olduğu BMW karakteristiğine olanak tanır. Mükemmele yakın 50:50 ağırlık dağılımı, dengeli bir direksiyon hareketi sağlar.

Hızlanırken, dinamik aks yükü dağılımı, aracın ağırlık merkezindeki atalet kuvvetlerinden arka aksın daha fazla çekiş kuvveti alacağı şekilde etkilenir. Aracın ağırlığındaki herhangi bir artış arka tekerleklerin yükünü arttırır, böylece BMW’niz ne kadar fazla yüke sahip ise o kadar üstün yol tutuşuna sahip olur.

Normalde eşit boyutlu tekerlekler üzerindeki dengeli bir yük, yanal kuvvetlerin iki aks arasında eşit dağılımına izin verir. Çekiş gücünün direksiyon komutlarından ayrılması, itiş gücünde kayıp olmadan daha akıcı kullanım sağlar. Ayrıca, ön aksın aracın burnuna daha yakın yerleştirilmesine imkân sağlayarak göz alıcı uzunlukta aks aralığına olanak verir ve bununla birlikte gelişmiş yana yatma düzeltimine ve ses azaltımına katkıda bulunur.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi, BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. H. Hüseyin Yayla dedi ki:

    Neden markaların çoğu önden çekişi tercih etmektedir. Hangisi doğrudur veya hangisi daha avantajlıdır? Önden çekişte yakıt tüketimi daha mı düşüktür?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir