Bir aracın arazi aracı olduğuna nasıl karar verilir?

21 Ekim 2004 tarih ve 25620 sayılı Resmi Gazetede Sanayi ve Ticaret Bakanlığından yayınlanan Araç İmal, Tadil ve Montaj Hakkında Yönetmeliğegöre N1 sınıfı araçlardan azami kütlesi 2 tonu aşmayanlar araçlar arazi tipi araç olarak kabul edilir. Ayrıca en az bir ön dingili ve en az bir arka dingili eşzamanlı tahrikli olarak tasarlanmış, bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar, en az bir diferansiyel kilit mekanizması veya buna benzer işlevde en az bir mekanizması olan ve tek araç için hesaplanan %30’luk bir eğimi tırmanabilen, yaklaşma açısı en az 25 derece, uzaklaşma açısı en az 20 derece, rampa açısı en az 20 derece, ön dingil altında alt açıklık en az 180 mm, arka dingil altında alt açıklık en az 180 mm ve dingiller arasında, alt açıklık en az 200 mm olası koşulundan en az beşini de yerine getirebilen M1 sınıfındaki motorlu araçlarda arazi aracı olarak kabul edilir.
N1 kategorisi araçlardan azami kütlesi iki tonu aşanlar ile N2, M2 veya M3 kategorisi araçlardan azami kütlesi 12 tonu aşmayanların arazi tipi araç sayılabilmesi için, bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar dahil olmak üzere, bütün tekerleklerinin eşzamanlı tahrikli olması veya şu koşulları yerine getirmesi gerekir. Bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar dahil, en az bir ön dingili ve en az bir arka dingili eşzamanlı tahrikli olarak tasarlanmış, en az bir diferansiyel kilit mekanizması veya buna benzer işlevde en az bir mekanizması olan ve tek araç için hesaplanan %25lik bir eğimi tırmanabilen araçlar da arazi aracı olarak isimlendirilir. Ayrıca M3 kategorisi araçlardan azami kütlesi 12 tonu aşanlar ile N3 kategorisi araçların arazi tipi araç sayılabilmesi için bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar dahil olmak üzere ya tekerleklerinin eşzamanlı tahrikli olması veya yönetmelikte detayları verilen özellikleri yerine getirmesi gerekir. Bir aracın arazi aracı olabilmesi için bu koşulları sağlaması gerekir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir